latinica  ћирилица
20/01/2023 |  11:50 ⇒ 14:48 | Аутор: СРНА

Новитовић: Ситуација под контролом и прати се стање

У Републици Српској је ситуација стабилна и под контролом, прати се стање водотока и све информације са терена благовремено се анализирају, те предузимају мјере на заштити људских живота и имовине, рекао је вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић.
Милан Новитовић - Фото: РТРС
Милан НовитовићФото: РТРС

Новитовић је навео да је на подручју Зворника и Бијељине ситуација очекивана и да ће се током викенда плавни талас спуштати у тај дио.

Он је навео да се може очекивати да Дрина поплави ниже дијелове, као што је то у дијелу насеља у Зворнику на терминалу.

Новитовић је нагласио да је неколико објеката заплављено од Дрине и ријеке Хоче и дио викенд насеља у Јањи.

- Велика је количина воде у ријеци Сави и отежано је улијевање Дрине што може имати за посљедицу да се Дрина додатно излије у дијелу Јање и Попова, али ништа алрмантно - рекао је Новитовић за Срну.

Новитовић је рекао да је водостај Уне, Сане и Врбаса у порасту, да се ситуација прати и све надлежне службе су благовремено предузеле законом прописање радње.

Он је навео да је на подручју Херцеговне стабилно стање, престале су падавине, нема пријетњи ни ризика, а што се тиче Фоче, водостај ријеке Дрине је у опадању, Ћехотина има раст и благо изливање на дијелу ушћа, али нема угрожених објеката.

Према његовим ријечима, у Рудом Лим и даље има изузетно велик водостај и велики доток вод, али нема угрожених објеката нити живота.