latinica  ћирилица
20/01/2023 |  13:00 ⇒ 16:21 | Аутор: СРНА

Сезонски грип на врхунцу, пад броја заражених почетком фебруара

У Републици Српској до сада нису детектоване мутације обичног вируса грипа који је карактеристичан за ово доба године, а број заражених вирусом корона на ниском је нивоу, изјавила је начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Српске Нина Родић Вукмир.
ЈЗУ Институт за јавно здравство - Фото: илустрација
ЈЗУ Институт за јавно здравствоФото: илустрација

- Грип и вируси достижу највише вриједности крајем јануара и почетком фебруара, када као и сваке године имамо пораст броја обољелих. Прошле седмице пријављен је први смртни случај од вирусне нинфекције код мушке особе средње животне доби - рекла је Вукмирова за Срну.

Она је навела да су због пораста броја пацијената са респираторним инфекцијама и обољењима сличним грипу створене гужве у установама примарне здравствене заштите, те да је примјетан раст броја пацијената на болничком лијечењу у односу на период прије избијања вируса корона.

- Европске лабораторије задужене за праћење врста вируса нису детектовале до сада никакве врсте мутација, тако да је ријеч о обичним вирусима грипа који су присутни сваке године у Европи - рекла је Вукмирова.

Када је ријеч о превенцији, она истиче да вакцинација даје најбоље резултате, али да је сада касно за оне који су пропустили да се на тај начин заштите јер је вирус грипа на врхунцу а за развијање имунитета након вакцијанције потребне су двије седмице.

- Вакцинација против грипа спроводи се у октобру и новембру када је идеално вријеме да би на вријеме дочекали сезону вируса - подсјетила је Вукмирова.

Говорећи о вирусу корона, она је навела да је број заражених на ниском нивоу.

- Имамо десетак позитивних на седмичном нивоу, а проценат позитивних узорака је испод пет одсто - рекла је Вукмирова.