latinica  ћирилица
20/01/2023 |  13:32 | Аутор: СРНА

Лајчак: Oчекивано више разумијевања за приједлог о нормализацији

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је данас у Приштини да ће преговори бити настављени тамо гдје су стали, све док не буде постигнут договор.
Мирослав Лајчак  (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Мирослав Лајчак (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

Лајчак је рекао новинарима да састанак у Приштини, који је са још петорицом западних дипломата имао са премијером /самопроглашеног/ Косова Аљбином Куртијем, није био лак, али је био отворен и искрен, те да су очекивали више разумијевања за њемачко-француски план, приједлог ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине и могућности које тај план нуди.

- Сврха састанка са Куртијем који је трајао више од два сата био је наш приједлог за нормализацију односа који смо изнијели у септембру, а затим у децембру - навео је Лајчак.

Он је нагласио да су "на средини пута", да је прерано давати било какву "драматичну" изјаву јер слиједи састанак и разговори у Београду, али је поручио да ће се наставити преговори тамо гдје су стали.

На састанку са Куртијем, осим Лајчака, били су изасланик америчког предсједника за западни Балкан Габријел Ескобар, те савјетници њемачког канцелара, француског предсједника и италијанског премијера.