latinica  ћирилица
20/01/2023 |  15:32 ⇒ 15:40 | Аутор: Агенције

Преминуо легендарни пјевач Дејвид Крозби

Легендарни пјевач Дејвид Крозби преминуо је у 81. години, објавили су амерички медији.
Дејвид Крозби (ФОТО: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT) -
Дејвид Крозби (ФОТО: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT)

Амерички пјевач, гитариста и текстописац, Дејвид Крозби рођен је 14. августа 1941. године, а поред соло каријере, био је један од оснивача и бендова Birds и Crosbi, Stills & Nash.

Његова супруга је издала саопштење и замолила да се приватност њихове породице испоштује.

- Са великом тугом саопштавамо да је након дуге болести преминуо наш вољени Дејвид Крозби. Иако више није са нама његова хуманост и добра душа ће наставити да нас инспиришу. Много ће нам недостајати - стоји у саопштењу.

Подсјетимо, The Byrds била је америчка рок група основана 1964. године у Лос Анђелесу, те године им се придружио и Крозби, а свој први хит број један добили су у априлу 1965. са обрадом пјесме ""Mr. Tambourine Man" Боба Дилана. Крозби се појавио на првих пет албума Бирдових и продуцирао реунион албум оригиналне поставе из 1973. године.

Године 1967. придружио се  Buffalo Springfielduна позорници Монтереи Поп Фестивала, што је доприњело његовом отпуштању из Бирдса.

Касније је основао  Crosbi, Stills & Nash.1968. године са Стивеном Стилсом и Грејемом Нешом из Холлиес.

Након објављивања њиховог деби албума, CSN је освојио награду Греми за најбољег новог извођача 1969. Нил Јанг се придружио групи за наступе уживо, њихов други концерт је био Вудсток, прије него што су снимили свој други албум Deja Vu.

Замишљени да буду група која може слободно да сарађује, Крозби и Неш су снимили три златна албума 1970-их, док је језгро CSN-а остао активан од 1976. до 2016. CSNI окупљања су се одржавала у свакој деценији од 1970-их до 2000-их.