latinica  ћирилица
20/01/2023 |  15:40 ⇒ 15:47 | Аутор: СРНА

Кошарац: ХЕ Бук Бијела у надлежности Српске, Уставни суд продужена рука СДА и дијела међународне заједнице

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да није изненађујућа данашња одлука Уставног суда БиХ у вези са захтјевом 24 посланика из прошлог сазива парламента БиХ за оцјену уставности додијељених концесија за изградњу Хидорелектране Бук Бијела на ријеци Дрини.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Одлучујући о поменутом захтјеву, Уставни суд БиХ је на пленарној сједници донио рјешење којим је утврдио да Комисија за концесије БиХ у својству Заједничке комисије за концесије, није извршила Дјелимичну одлуку Уставног суда БиХ из јула 2021. године. Закључено је да ће Уставни суд БиХ ово рјешење доставити Тужилаштву БиХ.

Кошарац је истакао да, према Закону о концесијама БиХ, посланици у парламенту БиХ не могу бити страна у спору пред Комисијом за концесије БиХ, односно да немају легитимитет да представљају став БиХ и заступају њен интерес.

- Посланици могу покренути поступак пред Уставним судом БиХ, али немају легитимитет да воде поступак пред Комисијом за концесије БиХ, јер Закон о концесијама јасно каже да поступак у име БиХ може да води искључиво Министарство спољне трговине и економских односа или други орган који одреди Савјет министара, што није учињено - нагласио је Кошарац.

С тим у вези, он је додао да Комисија за концесије у својству Заједничке комисије за концесије није могла да поступа и одлучи по налогу Уставног суда, јер друга страна у спору не постоји.

- Дакле, 24 посланика из прошлог сазива не могу заступати интерес БиХ, тако да ни Комисија за концесије у својству Заједнике комисије за концесије није могла да улази у меритум ствари нити да одлучује по налогу Уставног суда БиХ - додао је Кошарац.

Он је упозорио да одређени представници међународне заједнице и политичке структуре из СДА користе Уставни суд БиХ за остваривање својих политичких циљева.

- Уставни суд БиХ годинама је продужена рука и политички инструмент функционера СДА и дијела међународне заједнице. Такво синергијско дјеловање у правилу је усмјерено против Републике Српске и њеног уставног капацитета, што је недопустива пракса - истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, недопустиво је да такве структуре покушавају да оспоре изградњу ХЕ "Бук Бијела", као једне од највећих регионалних инвестиција, блокирајући привредни развој Републике Српске, саопштено је из Кабинета министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

- Изградње ХЕ Бук Бијела искључиво је у надлежности институција Републике Српске, јер се предметно концесионо добро у потпуности налази на њеној територији, тако да БиХ нема надлежности у овом предмету - нагласио је министар Кошарац.

Он је закључио да је посебно парадоксално и бесмислено да се политичари из СДА противе овом пројекту, с обзиром на чињеницу да је изградња ХЕ Бук Бијела дио Оквирне енергетске стратегије БиХ до 2035. године, коју су у Савјету министара подржали и бошњачки министри.