latinica  ћирилица
20/01/2023 |  15:58 | Аутор: СРНА

Вулић: Чуди ме да термин заједничке институције нису промијенили у сарајевске

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић навела је да Уставном суду БиХ, по налогу политичког Сарајева, смета термин заједничке институције, додавши да је чуди да га нису промијенили у сарајевске.
Сања Вулић - Фото: РТРС
Сања ВулићФото: РТРС

Реагујући на одлуку Уставног суда БиХ да укину термин заједничке институције БиХ, јер, како је наведено, није у складу Уставом, Вулићева је у изјави Срни нагласила да термин заједничке и заједништво уопште може бити споран само ономе ко мисли да оне требају бити централне.

- А биће само оно што је Уставом дефинисано. Занима ме образложење одлуке и да ли има издвојених мишљења која ћу са пажњом прочитати јер требало је смислити шта ту није у сагласности с Уставом. Уставни суд у оваквом саставу је 'зрео' за једно добро преиспитивање јер од улоге 'подржава Устав' како пише и како би требало долазимо до тумачи и модификује - истакла је Вулићева.

Она је нагласила да БиХ јесте државна заједница, састављена од два ентитета, те да су појединци из политичког Сарајева дали свој допринос да никада не добије обрисе државе.

- Све док политичко Сарајево Републику Српску назива Ер-Ес и помиње је у деминутиву, ми ћемо институције БиХ називати њиховим правим именом - заједничке институције - поручила је Вулићева.