latinica  ћирилица
20/01/2023 |  16:14 ⇒ 21/01/2023 | 07:49 | Аутор: РТРС

Набујали Лим у благом опадању; Рудом највећа опасност пријетила од дотока воде из Црне Горе и Србије (ВИДЕО)

На подручју општине Рудо водостај ријеке Лим је у благом опадању. Највећа опасност пријетила је из дотока воде из Црне Горе и Србије. С престанком падавина, очекује се и повлачење воде у корита. И у Фочи су ријеке у постепеном опадању. У Вишеграду стање стабилно.
Поплавa - Рудо - Фото: РТРС
Поплавa - РудоФото: РТРС

И у Фочи су ријеке у опадању. С престанком кише и преласком у сусњежицу и снијег у вишим предјелима, очекује се смањење водостаја и повлачење у корита.

Набујалом Лиму, корито је било тијесно. С обилним падавинама, ниво се повећао и излио у Старом Рудом, Мрсову, Јелићима и Обрвеној. Ниво водостаја повећао је доток из Црне Горе и Србије. У Старом Рудом вода се била излила и на пут и прекинула саобраћај.

- Десет година сам овдје, и овако никад није било. Све је уништило - каже Мирољуб Рађен, Старо Рудо.

Проглашена је ванредна ситуација. У Општинском штабу истичу да су у сарадњи с републичким институцијама успјели да на вријеме реагују како не би дошло до већих посљедица. Екипе Цивилне заштите, комуналног предузећа и Добровољног ватрогасног друштва су на терену.

- Утврђено је да веће материјалне штете нема. Нема угрожених кућа и објеката ријека се излила и поплавила њиве и ливаде - истакао је Јовица Видаковић замјеник начелника општине Рудо.

Водостаји ријека на подручју Фоче су стабилни. Дрина је у опадању, док је ниво Ћехотине нешто већи. У сталној су комуникацији са службама у Црној Гори, Хидроелектраном "Мратиње" и Службом за спасавање Пљевља. Процијењено је да је у горњем току Ћехотине висина водостаја на максимуму и да се очекује благо опадање.

- Тренутно је најповољнија ситуација у ових неколико дана Ћехотина опада за 60, а Дрина за 70 центиметара - навео је Милош Јакић шеф Одсјека за цивилну заштиту Општине Фоча.

И у Вишеграду ситуација је стабилна, Дрина је у паду. И ниво ријеке Рзав је у опадању па домаћинстваа нису угрожена. Појавило се неколико клизишта, санирана су у Осојници и насељу Калате.

- Имамо појаву клизишта и код спортских терена уз Дрину и клизиште у Косову Пољу код приватне куће - истакао је Драган Јовановић Општинска цивилна заштита Вишеград.

У Хидроелектрани "Вишеград" појашњавају да је проток под контролом. Лим је зауставио раст, Дрина је и даље у свом кориту од Новог Горажда до Бајине Баште.

- Дакле имамо протицај од 1.800 кубика можемо рећи да је мање за 300 кубика него што је било кроз ноћ и у синоћним часовима - навео је Дарко Андрић извршни директор за производњу и управљање “ХЕ на Дрини“ Вишеград.

Републичке и општинске екипе заштите и спасавања обилазе ризична мјеста и у приправности су, како би реаговали у случају потребе. Појачан опрез остаје док се временске прилике не стабилизују и ријеке у коритима не буду на нивоу без опасности од излијевања.