latinica  ћирилица
20/01/2023 |  16:27 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Минић и Миловановић у Бијељини: Институције благовремено реаговале, избјегнуте веће штете (ФОТО/ВИДЕО)

Институције Српске су благовремено реаговале и упозориле становништво на опасност од поплава, чиме су избјегнуте веће штете, оцијенио је данас у Јањи министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић.
Минић и Миловановић посјетили локацију Орлово поље - Фото: РТРС
Минић и Миловановић посјетили локацију Орлово пољеФото: РТРС

Он је са директором Јавне установе "Воде Српске" Мирославом Миловановићем и вршиоцем дужности директора Републичке управе Цивилне заштите Миланом Новитовићем посјетио водопривредне објекте устава Јања и Орлово поље у Јањи.

Минић је истакао да је Бијељина сада најугроженија локална заједница у Српској и да су на снази ванредне мјере одбране од поплава , али да је водостај ријеке Дрине у стагнацији.

Фото: РТРС

- Значајна средства која су уложена у Бијељину су допринијела томе да сигурно данас немамо ситуацију протеклих дана као што би то било да то није урађено. Само ради неких поређења, координација која је рађена у сливу Дрине, проток је прије неких пар година био 1.700 кубика и биле су много веће штете него сада када је то било и 2.300 и 2.400 кубних метара. Значи све у свему Влада је ту да одреагује на вријеме и све ћемо радити да то буде превентивно - истакао је Минић.

Фото: РТРС

Новитовић је оцијенио да су надлежне службе у Републици Српској спремно дочекали обилне падавине и повећане водотоке, те најквалитетније до сада спровели превентивне мјере да би спријечили повплаве и штету смањили на најмању могућу мјеру.

- У Семберији нема мјеста паници јер је опао доток воде из свих праваца у сливу ријеке Дрине - додао је Миловановић.