latinica  ћирилица
20/01/2023 |  16:49 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

У Јањи заплављено викенд насеље, у Зворнику десетак кућа (ВИДЕО)

Због опадања водостаја Дрине у доњем току, из ванредних мјера одбране од поплава у Семберији, прешло се у редовне, потврдио је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.
Јања - Фото: РТРС
ЈањаФото: РТРС

Дрина је у Јањи заплавила викенд насеље, a на подручју Зворника поплаваљено је десетак кућа у Каракају и Шепку. Из "Вода Српске" позивају становништво насеља у близини Дрине да прате обавјештења надлежних институција. Ниво Саве расте, али је и даље испод границе редовне одбране од поплава.

Викенд насеље у Јањи код Бијељине је заплављено. Трудница и још три лица евакуисани су протекле ноћи из куће, коју је вода опколила. У Јањи ипак кажу да цијели живот живе поред Дрине. Забринути јесу али се не плаше.

С обзиром на раст водостаја, очекује се да Дрина излије и у приобалном подручју Амајлија. Припадници градске и Републичке управе Цивилне заштите и Вода Српске, прате ситуацију на терену.

У селу Попови, Дрина је и даље у кориту, али се мјештани припремају за озбиљније ситуације. Затражили су помоћ од Републичке управе цивилне заштите, јер је, тврде, изостала сарадња са Цивилном заштитом града Бијељина

На недостатак сарадње са градоначелником Бијељине, Љубишом Петровићем, упозорио је и директор "Вода Српске" Мирослав Миловановић. Он је оцијенио да се градоначелник Бијељине неодговорно понаша у условима ванредне одбране од поплава и да не сарађује са институцијама.

Предсједник Скупштине града Бијељина, Александар Ђурђевић, каже - у оваквим околностима, сарадња надлежних институција је обавеза, а не добра воља функционера.

Из Градске управе је потврђено да су из кабинета премијера јуче примили позив. Градоначелник је у саопштењу навео да су његови савјетници потврдили да није у канцеларији, него на терену.

Дрина је заплавила десетак кућа у Каракају и Шепку. Мјештанима је благовремно пружена помоћ у збрињавању материјалних добара. Заплављено је пољопривредно земљиште у неколико подрињских села. На снази је и даље упозорење на максималан опрез.

Током дана и у данима викенда очекује се задржавање повишених водостаја на већим ријекама у Српској, али са тенденцијом стагнације.