latinica  ћирилица
20/01/2023 |  17:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватски сабор усваја Закон о отварању плажа за све грађане без накнаде

У хрватском сабору данас је представљен Приједлог закона о поморском добру и морским лукама који предвиђа да убудуће јавне плаже неће имати ограду, већ ће остати отворене за све грађане.
Море - Фото: РТРС
МореФото: РТРС

Приједлог закона је представио државни министар у Министарству мора, саобраћаја и инфраструктуре Јосип Билавер рекао је да ће све плаже, осим плажа посебне упорабе (плаже болница у систему јавног здравства, плаже за псе, нудистичке и сличне) су јавне.

- То значи да сви имају једнак приступ и ниједна од тих плажа неће имати ограду - рекао је Билавер.

Он је рекао и да је приликом израде овог приједлога било отпора оних којима, како је рекао, одузимају то право јер, ако су до сада ризорти или хотели и могли ограђивати плаже, сада им је та могућност одузета.

Билавер је појаснио да 50 посто плажа које се налазе унутар насељеног подручја може бити дато у концесију, али не смије бити ограђено, него на ту плажу смије да дође свако.

- Ако неко не жели да користи нечију лежаљку или сунцобран, неће то користити, већ ће лећи на свој пешкир и уживати на тој плажи - поручио и подсјетио да се према досад важећем закону на плажу није могло без плаћене улазнице.

Зато је, казао је, потпуно депласирано говорити да нови закон предвиђа затварање плажа и да ће моћи их користе само неке елитистичке групе.

Билавер је рекао да је заштита јавног добра од девастације и нелегалне градње један од најбитнијих циљева закона, пренијела је Хина.

Закон предвиђа и драконске казне за све нелегалне градитеље на поморском добру, све који експлоатишу економски поморско добро без концесије, дозволе или права на посебну употребу, као и све који ометају општу употребу поморског добра, рекао је државни секретар.