latinica  ћирилица
20/01/2023 |  18:16 | Аутор: СРНА

Благојевић: Звиздићева апелација нема правно упориште у Уставу БиХ

Професор Уставног права Милан Благојевић изјавио је да апелација Дениса Звиздића за оцјену уставности одредби Закона о застави БиХ у којем се спомиње термин "заједничке институције" нема правно упориште у Уставу БиХ.
Милан Благојевић - Фото: РТРС
Милан БлагојевићФото: РТРС

Благојевић је појаснио да су два разлога за то. Прво, ниједна одредба Устава БиХ ни експлицитно нити имплицитно не забрањује да се институције на нивоу БиХ називају заједничким институцијама, а само када би Устав БиХ изричито садржао одредбу којом се забрањује да се институције на нивоу БиХ називају заједничким, само тада би било неуставно да се у закону или другом пропису те институције називају заједничким. Међутим, нагласио је он, Устав БиХ не прописује такву забрану.

- Таква забрана није ни могла бити прописана Уставом имајући у виду други разлог, а то је да преамбула Устава БиХ подсјећа на Женевске и Њујоршке принципе и тиме те принципе инкорпорише у Устав БиХ. Женевским принципима, усвојеним 8. септембра 1995. године, уређена је заједница између Републике Српске и Федерације БиХ и извршена територијална расподјела по принципу 49 одсто територије је Српска, а 51 одсто ФБиХ. Њујоршким принципима из септембра 1995. године Република Српска и ФБиХ су се договорили да ће на нивоу БиХ постојати Парламентарна скупштина БиХ, Предсједништво БиХ, Савјет министара БиХ и Уставни суд БиХ. Дакле, свака од тих институција је најприје ЗАЈЕДНИЧКИ договорена између Републике Српске и ФБиХ, при чему је Њујоршким принципима такође заједнички договорено да ће у свакој од тих институција бити одговарајући број изабраних лица из Републике Српске, са једне, и ФБиХ са друге стране - истакао је Благојевић за Срну.

Наводи, и због тога су, дакле,  то заједничке институције БиХ, што је затим потврђено и у нормативном дијелу Устава БиХ.

- Наиме, и у нормативном дијелу Устава БиХ види се да су све институције на нивоу БиХ, почевши од Парламентарне скупштине, Предсједништва, Савјета министара, Централне банке и Уставног суда БиХ, конципиране и уставно утемељене на заједници Републике Српске и ФБиХ кроз представљање Српске на једној и ФБиХ на другој страни у тим заједничким институцијама. Свака од ових институција имају представнике и из Српске и из ФБиХ па су оне и због тога заједничке институције утемељене у Уставу БиХ и то је ваљан основ да се и у закону користи термин заједничке институције - истакао је Благојевић.

Благојевић је навео да ово у коначници значи да је Звиздићев захтјев уставноправно неоснован, као и одлука Уставног суда БиХ којом је тај суд одлучио да термин заједничке институције није уставан.