latinica  ћирилица
20/01/2023 |  18:29 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

У Семберији и даље ванредна одбрана од поплава; Избјегнуте веће штете (ВИДЕО)

Бијељина је најугроженија локална заједница у Српској гдје су на снази ванредне мјере одбране од поплава , али је водостај ријеке Дрине у стагнацији. Очекивања су да би се за неколико дана ситуација могла стабилизовати.
Јања - Фото: РТРС
ЈањаФото: РТРС

Ресорни министар Саво Минић данас је са директорима "Вода Српске" и Републичке управе цивилне заштите посјетио водопривредне објекте и викенд насеље у Јањи. Минић је рекао да је захваљујући благовременој реакцији институција Српске избјегнута већа штета од поплава.

Дрина се у Јањи излила из корита у викенд насељу. Ватрогасци су ноћас евакуисали четири лица међу којима и трудницу. Мјештани Јање су забринути, али не и уплашени.

Дрина би могла да се излије и у приобалном подручју у Амајлијама. Цивилна заштита и Воде Српске прате ситуацију .

- што се тиче регије Бијељине и Зворника имамо упозорења и имамо повећану опрезност с обзиром на ту количину падавина, на проток воде и на пропуштање воде на хидроцентрали - истакао је Милан Новитовић в.д. директора Републичке управе цивилне заштите.

У селу Попови су затражили помоћ од Републичке управе цивилне заштите, јер је, тврде, изостала сарадња са Цивилном заштитом града Бијељина.

Да нису могли успоставити контакт са градоначелником Бијељине Љубишом Петровићем, жале се и у Водама Српске и Цивилној заштити. Петровић није одговарао чак ни на позиве премијера.

- Звао сам градоначелника јутрос када сам добио информацију да је Дрина на нивоу од 500 када се треба уводити ванредна одбрана од поплава , звао сам га на његов телефон, није ми се јавио - каже Миловановић.

Предсједник Скупштине града Бијељина, Александар Ђурђевић, каже да је у оваквим околностима, сарадња надлежних институција обавеза, а не добра воља функционера и да политику треба оставити по страни.

- Без обзира на лични став, лични анимозитет, политику, било шта, дакле градоначелник који мора бити градоначелник свих грађана је дужан да сарађује са институцијама на корист свих грађана који живе у нашем граду, а поготово у овим ванредним ситуацијама - сматра Ђурђевић.

Из Градске управе је потврђено да су из кабинета премијера јуче примили позив. Градоначелник је у саопштењу навео да није би у канцеларији.

- Из ванредних мјера одбране прешли смо већ у редовне мјере, водостај Дрине полако, али сигурно опада. Припадници Цивилне заштите су нон-стоп на терену, људи из Одјељења за цивилну заштиту су на терену, ја сам на терену - наводи се у саопштењу градоначелника Бијељине.

Институције Српске благовремено су реаговале и упозориле становништво на опасност од поплава, чиме је избјегнута већа штета, оцијенио је у Јањи министар Саво Минић. Подсјетио је на значајна улагања у повећање протока Дрине, уређење обалоутврда и друге радове на заштити од поплава.

- Ова значајна средства која су уложена у Бијељину су допринијела да сигурно данас немамао ситуацију протеклих дана као што би то било да то није урађено .Само ради неких поређења координација која је рађена у сливу Дрине, проток је прије неких пар година био 1.700 кубика и биле су много веће штете него сада када је то било и 2.300 и 2.400 кубних метара. Значи све у свему Влада је ту да одреагује на вријеме и све ћемо радити да то буде превентивно - сматра Минић.

Из Вода Српске позивају становништво насеља уз Дрину да и даље прате обавјештења надлежних институција. Водстај Саве расте, али је и даље испод границе редовне одбране од поплава. У наредним данима очекује се задржавање повишених водостаја на већим ријекама у Српској.