latinica  ћирилица
20/01/2023 |  18:31 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

На подручју Бањалуке стабилно; Водостај Врбаса полако опада (ВИДЕО)

На подручју Бањалуке ситуација је стабилна. Водостај Врбаса, иако је ноћас био у порасту , полако опада. Стабилизацији погодује и прелазак кише у сусњежицу.Закључио је то и Градски кризни штаб, који је данас засједао из предострожности. Редовно се прати стање у Писаквици, Мишином Хану, Драгочају, Лазареву и Залужанима гдје је раније било проблема са поплавама.
Врбас - Бањалука - Фото: РТРС
Врбас - БањалукаФото: РТРС

На територији Бањалуке у посљедња четири дана забиљежено је 50 милиметара падавина и за сада нема опасности од излијевања Врбаса . То охрабрује и мјештане насеља Чесма, који су претрпјели велику штету у поплавама 2014.године.

Из Хидроелектрана не Врбасу потврђују, ситуација је стабилна и све је под контролом. Испушта се више од 240 кубика, док се у наредним данима очекује прилив око 100 кубика.

- Ако узмемо у обзир годину 2014. када смо имали велике поплаве, када смо имали овдје доток негдје око 900 кубика. Или 2019. када је негдје било око 400 кубика. Сада је био максимални доток јуче, негдје 260 кубика - рекао је Горан Милановић директор Хидроелектране на Врбасу.

Да грађани немају разлог за забринуторт потврдили су и из градског Кризног штаба јер ,наводе да се ниво Врбаса контролише управо преко Хидроелектране Бочац. Водостај Врбаса у Бањалуци је три, док је ниво Врбање у задња 24 часа опао за 90 центиметара и износи око 130 центиметара.

- Овај водостај који ће се одржавати у наредном периоду или мало расти, то радимо преко хидроцентрале Бочац. Дакле, то апсолутно контролишемо - каже Драшко Станивуковић градоначелник Бањалуке.

Бањалуку очекују јаче сњежне падавине, формирање сњежног покривача до 15 центиметара у градском подручју, док се и вишим предјелима нашег града – на платоу Мањаче,насељима Старчевица и Понир очекује снијег и до 50 центиметара. Зимске службе су на терену.