latinica  ћирилица
20/01/2023 |  18:56 | Аутор: СРНА

Којић: Апсурд правосуђа БиХ - лица осумњичена за ратне злочине кандидати за високе функције

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да се због неадекватног одговора правосуђа БиХ на све пријаве и доказе поднесене против лица која се могу довести у везу са почињеним кривичним дјелима ратног злочина, долази до апсурдних ситуација да таква лица обављају високе функције у извршној и законодавној власти.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Говорећи о некадашњем команданту оперативне групе Босна Завидовићи-Жепче Рефику Ленди, против којег је МУП Републике Српске прије 20 година поднио извјештај о ратном злочину над Србима на подручју Озрена и Возуће 1995. године, а који је кандидат СДА за пот/предсједника Федерације БиХ, Којић је рекао да оно мало Срба који живе у Федерацији сада могу доћи у позицију да им права буду у потпуности нарушена.

- Када такви људи за које јасно постоје индиције и докази да су починили кривична дјела ратног злочина обављају врло значајне и високе функције, то само по себи угрожава права и производи страх - рекао је Којић.

Он је подсјетио да случај Рефика Ленде није једини, те да је иста ситуација и са Шефиком Џаферовићем који у континуитету обавља високе функције.

Против некадашњег команданта оперативне групе Босна Завидовићи-Жепче Рефика Ленде, који је кандидат СДА за пот/предсједника Федерације БиХ, МУП Републике Српске је још прије 20 година поднио извјештај о ратном злочину над Србима на подручју Озрена и Возуће 1995. године.

Иако је међу првом тројицом против којих су поднесене кривичне пријаве за злочине над Србима из Возуће, Централна изборна комисија БиХ данас је усвојила извјештаје о извршеним провјерама кандидата за избор предсједника и потпредсједника ФБиХ, према којима Лендо испуњава све потребне услове за обављање ових функција.