latinica  ћирилица
20/01/2023 |  19:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Гуглова матична компанија Алфабет гаси 12.000 радних мјеста

Гуглова матична компанија Алфабет угасиће 12.000 радних мјеста, што је око шест одсто укупно запослених и односи се на њене филијале широм свијета.
Компанија Гугл (ФОТО: EPA-EFE/JUSTIN LANE) -
Компанија Гугл (ФОТО: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

Извршни директор Гугла и Алфабета Сундар Пичаи навео је у интерном имејлу да је преузео "пуну одговорност" за резове, пренио је Би-Би-Си. Он је захвалио особљу што је "тако напорно радило на својим позицијама", додајући да је њихов "допринос био непроцјењив".

- Иако ова транзиција неће бити лака, па ћемо подржати запослене док траже своју сљедећу прилику - написао је Пичаи.

Најавио је отпремнине за запослене у САД, који ће добити плату за најмање 16 недјеља, као и бонус за 2022. годину, плаћени одмор и шест мјесеци здравственог осигурања.

Према недавним подацима, Гугл има више од 5.500 запослених у Великој Британији, али још није јасно колико ће на њих утицати резови.

Волстрит је поздравио смањење, па су акције Алфабета порасле су за 3,5 одсто у електронском трговању прије отварања берзе.

Ово се догађа неколико дана након што је Мајкрософт саопштио да ће бити изгубљено 10.000 позиција и недјељама након што је Амазон најавио отпуштање 18.000 радних мјеста.

Готово 194.000 запослених у технолошкој индустрији изгубило је посао у САД од почетка 2022. године, не укључујуЋи оне које је данас објавио Алфабет.