latinica  ћирилица
20/01/2023 |  20:33 ⇒ 20:40 | Аутор: sputniknews.com

Пентагон признао: Украјина ће тешко потиснути Русију са територија које контролише

Шеф Комитета начелника штабова Оружаних снага САД Марк Мили изјавио је да сукоб у Украјини треба да се заврши дипломатским путем, те је признао ће Кијеву ове године бити веома тешко да "истјера" руске снаге са свих територија које Москва контролише, а које Украјина сматра својим.
Пентагон (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Пентагон (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

По његовим ријечима, "у војном смислу ради се о веома, веома тешкој бици".

- Са војног становишта ја и даље сматрам да ће ове године бити веома, веома тешко потиснути руске снаге са цијеле украјинске територије. То не значи да то не може да се деси, не значи да се то неће десити, али то би било веома, веома тешко - рекао је амерички војни званичник након састанка Контакт групе за подршку Украјине који је одржан у бази "Рамштајн" у Њемачкој.

Како је истакао, руководство САД, Украјине и већина европских лидера "говорили су да ће се овај рат вјероватно завршити преговорима".

- Овај рат, као и многи други, треба да се заврши споразумом који је постигнут на преговорима. Вријеме је да Руси и Украјинци сједну за преговарачки сто. Прије или касније преговори треба да се одрже. Вријеме ће одредити лидери обје земље – Русије и Украјине - рекао је Мили, оцјењујући да су обје стране већ претрпјеле озбиљне губитке.

Раније је руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио да нема говора о томе да се преговара са украјинским предсједником Владимиром Зеленским.