latinica  ћирилица
20/01/2023 |  21:10 ⇒ 21:10 | Аутор: Б92

Кошаркаши Црвене звезде поражени у Каунасу

Кошаркаши Црвене звезде поражени су од Жалгириса у Каунасу резултатом 71:66 у мечу 20. кола Евролиге.

То је нови неуспјех Звезде на гостовањима литванској екипи, која је од пораза против црвено-бијелих у Београду у сјајној форми.

И прије подбацивања лопте било је јасно каква атмосфера и самим тим меч се очекује. Публика у "Жалгирио арени" имала је шта да добаци играчима и навијачима Звезде у непријатељској атмосфери.

Сигурно да је то утицало на кошаркаше српског клуба, који су помало слуђено ушли у меч. Брзо је домаћин стигао до предности.

Шмитс је све погађао, а Бентил је изгледао неснађено. Безидејно је изгледала Звезда у нападу, Недовић је форсирао и забијао се непотребно што никако није могло да донесе резултат.

На све то, било је и неких спорних одлука судијског трија, прије свега слободна бацања која су додјељивала Буткевичијусу након фаулова који уопште нису били направљени на шуту.

Можда би Звезда нешто и направила у другој дионици, али се појавио Акиле Полонара. Несуђено појачање на Малом Калемегдану је одиграо неке од најбољих минута на дебију код куће за Жалгирис. Тројке, блокаде, украдене лопте, све је Италијану ишло од руке. Као да је имао мотив више да покаже другој страни каквог су играча изгубили.

Звезда је донекле имала одговор, Вилдоса се разиграо, имао неке украдене лопте и погођене шутеве. Погађали су за три Бентил и Холанд и тако је Звезда успјела да приђе на посјед-два разлике. Ипак, услиједило је још једно "помрачење" након ког је Звезда могла да буде сасвим "задовољна" са заостатком од осам поена пред паузу.

На све се то заброавило по почетку другог полувремена. На терен у Каунасу је изашла нека друга Звезда и специјалиста за треће четвртине Филип Петрушев.

Бенти, Вилдоса, па Недовић, сви су погађали тројке у првој половини деонице чиме је Звезда ухватила прикључак са противником. Вратио се Никола Ивановић по први пут на терен после прелома ребара, а са њим је дошло и до прве предности црвено-белих на овом мечу после поена Петрушева.

Звезда је наставила да гради на томе и са тројком Огњена Добрића уз звук сирене за +6 чинило се да је све на страни српског клуба.

И било је тако током прве половине четвртог дијела игре. Одржавали су предност и стигли до највеће од седам поена, али када не постигнете поен у посљедњих четири и по минута меча – пораз је неминован.

Није било још једном рјешења у нападу. Велики број исфорсираних шутева, уваљивања "врућих кромпира", а на другој страни су остављани отворени шутеви Улановасу и Димши које су ови користили.

На крају. Жалгирис је стигао до убједљивије победе од оне Звезде у првом међусобном дуелу у Београду (77:73) и тако стекли предност и на том фронту.

Најефикаснији код Звезде био је Филип Петрушев са 16 поена и три скока, док је Немања Недовић био једини још двоцифрен са 11 поена и по два скока и асистенције. Међутим, Вилдоса и он заједно су тројке шутирали 2/12.

Код Жалгириса је најбољи био херој из завршнице и капитен Едгарас Улановас са 13 поена, пет скокова и шест асистенција. Двоцифрен је био и Шмитс са 10, иако је већ у првој дионици имао осам поена.

Жалгирису је ово четврта побједа у низу, односно 12 укупно у Евролиги. Поред тога имају осам пораза и налазе се на петом мјесту пред меч са Панатинаикосом.

Звезда је на половичном учинку и 10. мјесту прије него што за седам дана угости Партизан у другом "вјечитом" дербију у историји Евролиге.