latinica  ћирилица
20/01/2023 |  22:07 ⇒ 22:11 | Аутор: sputniknews.com

На Антарктику откривен риједак метеорит тежак скоро осам килограма (ФОТО)

Међународни тим истраживача који се управо вратио са Антарктика са пет нових метеорита, укључујући и један тежак 7,6 килограма.
Антарктик (Фото: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA) -
Антарктик (Фото: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA)

Проналазак тако тешког метеорита за стручњаке је изузетно необично, и од великог значаја за истраживања, будући да већина ових небеских тијела тежи само 20 грама.

Од отприлике 45.000 метеорита извађених са Антарктика током прошлог вијека, само око стотину ове величине или веће.

- Величина није нужно битна када су у питању метеорити, а чак и сићушни микрометеорити могу бити невјероватно научно вриједни. Али наравно, проналажење великог метеорита попут овог је ријеткост и заиста узбудљиво - каже Научница у Филд музеју и Универзитету у Чикагу Марија Валдес.

Пет метеорита које је тим пронашао биће анализирани у Краљевском белгијском институту природних наука. У међувремену, седимент који потенцијално садржи мале микрометеорите подијељен је истраживачима за проучавање у њиховим институцијама, пише Еурека алертс.

Научница је истакла и да се због миграције глечера могу открити нови метеорити у леду од милион година.

Валдесова каже да жели да види шта откривају анализе метеорита, јер "проучавање метеорита нам помаже да боље разумијемо своје мјесто у универзуму. Што је већи узорак метеорита, то боље можемо да разумијемо наш Сунчев систем и боље можемо да разумијемо себе."

Сада ће метеорит бити одмрзнут како не би зарђали метали у његовом саставу, а касније ће бити тачно датиран.

- Верујемо да је стар отприлике четири и по милијарде година - рекли су стручњаци.

Антарктик је једно од најбољих мјеста на свијету за лов на метеорите. То је дјелимично зато што је Антарктик пустиња, а његова сува клима чува метеорите од пропадања. А и пејзаж је идеалан за лов на метеорите јер се црне свемирске стијене јасно истичу на сњежним пољима. Чак и када метеорити потону у лед, узбуркано кретање глечера према стијени испод помаже да се метеорити поново изложе близу површине плавих ледених поља континента.