latinica  ћирилица
21/01/2023 |  08:10 ⇒ 10:32 | Аутор: СРНА

Саобраћај успорен због снијега

Саобраћај се јутрос на већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија успорено због снијега који пада, а из Ауто-мото савеза Републике Српске посебну пажњу скрећу на дионице у вишим планинским предјелима и преко превоја.
Снијег на путу - Фото: РТРС
Снијег на путуФото: РТРС

Дежурне екипе предузећа за путеве су на терену, тако да су за сада сви путеви проходни, истакли су из АМС.

На подручју ФБиХ сњежних наноса због јаког вјетра има мјестимично на путевима Бихаћ - Босански Петровац, Босански Петровац - Оштрељ - Дрвар и Посушје - Јабланица /Блидиње/.

Због лоших услова за вожњу тренутно је обустављен саобраћај на дионици Ракитно - Блидиње.

На бројним дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина учестали су одрони.

Возачима из АМС на свим путним правцима, савјетују максимално опрезну вожњу, прилагођену стању и условима на путу, уз обавезно посједовање зимске опреме.

Режим саобраћаја измијењен је на дионици магистралног пута Приједор - Козарац ради укључивања и искључивања на терен механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута Бањалука - Приједор.

Због радова у тунелу "Чељиговићи" на магистралном путу ентитетска граница Лапишница - Љубогошта, измијењен је режим саобраћаја, као и на магистралном путу Градишка - Нова Топола - Клашнице због рехабилитације коловоза, те на дионици Клашнице један - Нова Топола због изградње три кружна тока.

На споју магистралних путева Градишка - Нова Топола и Чатрња - Градишка у току је изградња кружне раскрснице.

Измијењен режим саобраћаја на снази је и на петљи Јоховац због изградње дионице ауто-пута од петље Јоховац до Вукосавља, као и на петљи Руданка због изградње дионице ауто-пута од моста Руданка до тунела "Путниково брдо два".

Због оштећења моста преко ријеке Буковице у мјесту Горњи Подградци и оштећења моста преко ријеке Јабланице у мјесту Совјак на локалним путевима, обустављен је саобраћај и преусмјерен на алтернативне правце.

Саобраћај се одвија једном коловозном траком због активираног клизишта на магистралном путу Фоча - Горажде, у мјесту Филиповићи, на линији разграничења, те на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

Због бројних одрона и опасности од клизишта, на магистралном путу Брод на Дрини - гранични прелаз Хум/Шћепан Поље аутомобили саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

На подручју ФБиХ спорије због радова саобраћај се одвија на магистралним путевима Јајце - Доњи Вакуф у тунелу "Скела", Живинице - Ступари код мјеста Ђурђевик и Мостар - Столац, као и код скретања за Ораховицу на подручју Коњица.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.

Због лоших услова за вожњу у Хрватској преко граничног прелаза Изачић - Личко Петрово Село обустављен је саобраћај за теретна возила.