latinica  ћирилица
21/01/2023 |  08:48 ⇒ 14:27 | Аутор: Глас Српске

Гаврић: Због нереалних цијена лани изречене казне у износу од 3,58 милиона KM

Главни републички тржишни инспектор Радивоје Гаврић рекао је да су због формирања цијена виших од дозвољених трговци бензинске пумпе, мљекари, пекари и остали пословни субјекти лани кажњени са 3,58 милиона КМ, те најавио да ће и у овој години акценат бити на поштовању прописа при формирању цијена.
Радивоје Гаврић - Фото: РТРС
Радивоје ГаврићФото: РТРС

Гаврић је навео да је највише неправилности када је ријеч о кршењу ограничене марже утврђено на бензинским пумпама.

- Приоритет је била контрола цијене робе за које је прописана маржа и сви наши капацитети били су томе усмјерени. У том сегменту обављено је око 500 контрола у којима су изречене наведене казне, које су веће од 3,58 милиона КМ - прецизирао је Гаврић.

Он је рекао да су и казне утицале да пословни субјекти цијене формирају у складу с прописаном маржом.

- То је и резултирало позитивним ефектима и смањењем цијена одређених производа. Иако инспекција не може утицати на висину набавних цијена које су лани знатно расле, а на које се обрачунава маржа, одлучни смо да у дијелу наших овлаштења предузмемо све мјере с циљем заштите потрошача - изјавио је Гаврић за "Глас Српске".

Он је додао да на овом плану има и субјеката који разумију само репресивне мјере и казне, те да су инспектори спремни да им у случајевима тенденциозног кршења законских мјера забране и рад.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић у новембру прошле године издао је налог за стављање на располагање свих капацитета Инспектората Српске с циљем да се спријечи неконтролисано повећање цијена основних животних намирница у малопродаји и велепродаји.