latinica  ћирилица
21/01/2023 |  09:08 ⇒ 09:08 | Аутор: СРНА

Вулић: Нема ЦИК-а без Парламентарне скупштине која јој даје овлашћења

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да одлуку о избору, преузимању и престанку функције члана Централне изборне комисије БиХ доноси Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.
Сања Вулић - Фото: РТРС
Сања ВулићФото: РТРС

- Члан 2.9 Изборног закона каже: Централна изборна комисија БиХ је независан орган који подноси извјештај непосредно Парламентарној скупштини БиХ и чија овлаштења из ње произилазе. Апострофирам, овлаштења из ње произлазе, тако да нема ЦИК-а без Парламентарне скупштине БиХ која јој даје овлашћења - појаснила је Вулићева.

Осврнувши се на саопштење ЦИК-а у којем су навели да ни у Изборном закону БиХ, нити било ком другом закону не постоји правни институт опозива чланова Комисије, Вулићева је истакла да је не изненађују пусте жеље и вапаји актуелних чланова ЦИК-а с обзиром на то да примају плату око 7.000 КМ, а између два изборна циклуса не раде ништа, вјероватно ни не одлазе на посао.

- Након што правни тимови СНСД, ХДЗ-а и 'Осморке' усагласе ставове о овом питању, кренућемо у процедуре смјене и расписивања конкурса за нове, професионалне чланове ЦИК-а. Парламентарна скупштина је дејтонска категорија, а Суд БиХ није и не видим надлежност Суда да интервенише у коначне одлуке Парламентарне скупштине - рекла је Вулићева.

Она је поручила актуелним члановима ЦИК-а да потраже послове у амбасадама или политичким партијама за које раде.