latinica  ћирилица
21/01/2023 |  09:20 ⇒ 14:27 | Аутор: РТС

Вучевић: Србију чекају велики изазови и тешке одлуке

Министар одбране Србије Милош Вучевић рекао је данас да су пред Србијом велики изазови и тешке одлуке, јер међународни посредници у разговорима са предсједником Србије Александром Вучићем о њемачко-француској-платформи за Косово и Метохију, нису понудили ништа што је пријатно за земљу и грађане.
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr) -
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr)

Говорећи о плану Њемачке и Француске за Космет, Вучевић је навео да се Србији ништа лијепо не нуди, што је јасно из Вучићевих ријечи да му је предочено какве су консеквенце неприхватања приједлога споразума основа уговора између Београда и Приштине.

- То што је предочено предсједнику, тако сам разумио и у јучерашњем разговору којем сам присуствовао, предсједник је патријарха /Порифирија/ и већи броја архијереја Српске православне цркве обавијестио о неким информацијама или ономе што је тада било актуелно у том тренутку, у току јучерашњег дана, и није ништа што је пријатно или милозвучно за грађане Србије - рекао је Вучевић за РТС.

Одговарајући на питање да ли то значи да је Србији испостављен ултиматум, Вучевић је рекао да је Вучић прецизно рекао шта му је предочено и да је добио податке и информације шта може да се деси ако Србија не буде довољно кооперативна.

- Претпостављам да су на сто ставили негативне политичке и економске консеквенце за Србију. Они имају циљ да Приштина, ако не признамо званично као независну територију оно што они дефинишу као Косово, а ми као покрајину Косово и Метохија, у најмању руку, добије столицу у УН - рекао је Вучевић.

Према његовој оцјени, једино добро је то што се чуло да ниједна страна и међународна заједница не виде да је замрзнути конфликт нешто што би требало да траје неограничено, као и то да се након 10 година поново чуло да је Заједница српских општина нешто што мора да буде формирано.