latinica  ћирилица
21/01/2023 |  11:41 | Аутор: СРНА

Милић: Скупштина испунила план рада за 2022. годину

Скупштина Брчко дистрикта испунила је план рада за 2022. годину, а представници извршне и законодавне власти показали су одлучност да наставе да изграђују ову локалну заједницу онако како је то предвиђено Арбитражном одлуком, као мјесто компромиса и договарања око најтежих питања, изјавио је Срни предсједник брчанског парламента Синиша Милић.
Синиша Милић - Фото: РТРС
Синиша МилићФото: РТРС

- Компромис и договор је концепт на којем Дистрикт треба да почива и у будућности - поручио је Милић.

Милић је истакао да се рад парламента не мјери бројем усвојених закона, нарочито када су у питању измјене и допуне јер све то не доприноси стабилности правног система.

Он је навео да је за парламент веома важно да се придржава процедура, Пословника о раду те да је на том плану учињен напредак и да ниједно законско рјешење није усвојено по хитном поступку.

- Апсолвирали смо и све ревизорске извјештаје који су нам у том моменту пристигли. Имали смо, по први пут, изјашњавање о ребалансу буџета и то по истој процедури као и доношење буџета. Имали смо два ребаланса буџета која су прошла кроз јавну и расправу пред посланицима Скупштине у року од 60 дана. Све је то нешто што би требало да унаприједи рад парламента и буде транспарентно према јавности, а нарочито према посланицима опозиције - рекао је Милић.

Он је подсјетио да је захваљујући, између осталог, брзом конституисању власти након посљедњих локалних избора и политичкој стабилности, која је предуслов за све друге активности на простору дистрикта Брчко, у претходном периоду постигнут знатан напредак ове локалне заједнице.

- Од изузетне важности је добра сарадња са ентитетима и они, такође, имају своје интересе на овом простору, који су гарантовани Дејтонским мировним споразумом и Арбитражном одлуком. Арбитражна одлука јесте настала да би се сачували дејтонски преговори и дејтонски споразум. Он и данас има такву улогу, да очува и дејтонску структуру БиХ - навео је Милић.

Он је захвалио међународним организацијама које су, како је рекао, дале снажан допринос за развој Брчко дистрикта.