latinica  ћирилица
21/01/2023 |  13:10 ⇒ 15:32 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Умјесто да штити Устав, Уставни суд покушава промијенити уставну структуру

Уставни суд БиХ, умјесто да штити Устав, упорно покушава да промијени уставну структуру и на тај начин се намеће као главни гробар БиХ, истакао је савјетник предсједника Републике Српске Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је на Твитер налогу објавио и прво штампано издање Устава БиХ које је објавио ОХР и уводни текст високог представника Карла Билта, у којем се спомињу и заједнички органи.

У уводном тексту, који је потписао Билт, јасно је наведено: "... и преноси важне функције и овлаштења владе на два ентитета од којих се БиХ састоји, то јесте ФБиХ и Републику Српску, али исто тако и оставља заједничким органима оне функције које су од виталног значаја за функционисање модерне државе".

Одлучујући о захтјеву Дениса Звиздића за оцјену уставности члана пет Закона о застави БиХ, Уставни суд БиХ је утврдио да овај члан у дијелу који гласи "заједничких институција или институција којом управљају заједничке институције или која је одговорна заједничким институцијама" није у складу са Уставом БиХ и укинуо га је.

У овој одлуци Уставни суд је навео да је законодавац додавањем одреднице "заједничке" испред израза "институције" промијенио смисао члана Устава БиХ који прописује постојање искључиво "институција БиХ".