latinica  ћирилица
21/01/2023 |  14:25 ⇒ 19:36 | Аутор: СРНА

На подручју Гацка стање најкритичније у селу Заградци (ФОТО/ВИДЕО)

На подручју Гацка стање је најкритичније у селу Заградци, гдје је вода дубока и до 10 метара, водостај стагнира, а до главне магистрале могуће је стићи дугим пјешачењем непроходним путем, саопштено је из Републичке управе цивилне заштите.
Ватрогасци, Гацко (Фото: vatrogascispasiocigacko) - Фото: Facebook
Ватрогасци, Гацко (Фото: vatrogascispasiocigacko)Фото: Facebook

Из Управе наводе да се не зна када ће доћи до повлачења воде, јер су ту ублови извори понорница.

Због обилних падавина вода у градском водоводу је замућена па из предузећа "Водовод" позивају да се вода за пиће обавезно прокува.

На подручју мјесне заједнице Фојница стање је стабилно, а припадници Ватрогасно-спасилачке јединице су у јутарњим сатима вратили намјештај у поплављеним домаћинствима.

Републичка управа цивилне заштите је послала два исушивача како би се исушиле поплављене просторије.

У мјесној заједници Автовац ниво воде опада и стање је стабилно, а највеће проблеме представљају пресјечене путне комуникације.

У селу Луковице вода је минимално почела да се повлачи, ниво воде стагнира, а ослобађање пута, ако не буде падавина, очекује се за пет до шест дана, истакли су из Републичке управе Цивилне заштите.

У селу Данићи ниво воде почео је полако да опада, а алтернативни пут до села је из правца Дулића, док до села Казанци нема алтернативног пута, а постојећи ће бити проходан за два, три дана.

Из Управе цивилне заштите наводе да у Гацку тренутно пада мокри снијег који се лијепи за тло и достигао је, зависно од мјеста, и до 20 центиметара висине у сеоским подручјима, а у граду је око 15 центиметара.

Све путне комуникације, како локалне које чисти Јавно предузеће "Комус", тако и регионалне које одржава предузеће "Путеви", за сада су проходне и саобраћај се одвија несметано.

Напајање електричном енергијом је уредно.

И Цивилна заштита и Ватрогасно-спасилачка јединица и даље су свој режим рада ускладили са тренутном ситуацијом, уведена су дежурства 24 часа, а обилазак терена се врши редовно, додају из цивилне заштите.