latinica  ћирилица
21/01/2023 |  15:54 ⇒ 15:55 | Аутор: СРНА

Новитовић: Дрина се постепено повлачи из заплављених насеља

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић рекао је данас да се ријека Дрина постепено повлачи са заплављених насеља и ораничних површина у Зворнику, те да је град изузетно одговорно поступио претходних дана у помагању и спашавању грађана из поплављених подручја.
Милан Новитовић - Фото: РТРС
Милан НовитовићФото: РТРС

Новитовић је, након обиласка поплављених подручја са замјеником градоначелника Зворника Бојаном Ивановићем, истакао да су предузете све превентивне мјере, ангажована Служба цивилне заштите, Професионална ватрогасно спасилачка јединица, комунална и друга предузећа, а све с циљем да се смањи нагли продор воде у угрожена насеља.

Он је додао да је Ивановић са одговарајућим сужбама свакога дана и ноћу био на терену, предузимао и руководио све мјере које су предвиђене Планом одбране од поплава у овој локалној заједници, чиме су знатно смањене посљедице обилних падавина.

Новитовић је рекао да је непрестално праћена ситуација, доток воде у акумулације, као и протоци у сливу Дрине на поручју Бајине Баште, Вишеграда и Зворника.

- Повезали смо у систем заштите и спасавања и грађане, локалну заједницу, републичке организације и Владу Републике Српске - навео је Новитовић.

Он је додао да су се слушале и сугестије предсједника Републике и Владе Српске, али и грађана за све оне специфичности локалне заједнице или микропростора како би се на најбољи начин прошло кроз ову ситуацију.

Ивановић је рекао да је данас ситуација нешто боља и да очекује да у наредном периоду дође до стагнације водостаја.

- Што се тиче Градске управе и наших служби, ми смо даноноћно на терену, гдје помажемо нашем становништву. Захваљујући правовременим информацијама, имали смо времена да реагујемо, организујемо и помогнемо изношење намјештаја, доставимо вреће са пијеском и предузмемо друге мјере тако да би штета сигурно била већа да се није интервенисало правовремено - рекао је Ивановић.

Замјеник градоначелника најавио је да ће, уколико ријека Дрина не буде више расла, бити предузете мјере на санацији посљедица поплаве.

- Доставићемо пумпе да се избаци вода из подрума и гаража, организовати спровођење дезинфекције, чишћење улица и осталих површина, а већ у понедјељак, 23. јануара, почеће да ради градска Комисија за процјену штете - рекао је Ивановић.

Он је нагласио да ће се у наредном морати изнаћи средства да се уради обалоутврда на плавном дијелу Дрине, како становници у ових 50 кућа не би морали да страхују сваки пут када пада јача киша и да се више не дешавају поплаве.

Кризни штаб за ванредне ситуације града Зворника саопштио је данас да се вода повукла из већине од 10 стамбених објеката у каракајском насељу Терминал и викенд-насељу Средњи Шепак.

Вода се постепено повлачи и са пољопривредног земљишта у Роћевићу, Шепку и Тршићу.

Проток на Хидроелектрани Мали Зворник износи 1.888 метара кубних у секунди, док је доток 1.830 метара кубних у секунди.

Максимални проток Дрине забиљежен је у току ноћи између 19. и 20. јануара, када је износио 2.390 метара кубних у секунди.

Ријека Хоча се повукла у корито, а уобичајени проток има и ријека Сапна.

Из Градске управе Зворник наводе да ће обезбиједити пумпе за избацивање воде из подрумских просторија и гаража, исушиваче, дезифекцију просторија у које је вода ушла, чишћење улица и дворишта, а већ од понедјељка Комисија за процјену штете обилазиће терен ради утврђивања посљедица поплаве.

У саопштењу се додаје да ће Град Зворник настојати да у сарадњи са Владом Републике Српске пружи помоћ грађанима у санирању штете коју су претрпили, а која је, захваљујући правовременом реаговању надлежних ублажена и знатно мања него да није било превентивних мјера.

Припадници Службе цивилне заштите са резервним саставом и Професионалне ватрогасно спасилачке јединице настављају да дежурају ради превентивног дјеловања.