latinica  ћирилица
21/01/2023 |  15:59 ⇒ 16:02 | Аутор: СРНА

Хиљаде људи у Мадриду против политике владе

Хиљаде људи протестовало је данас у Мадриду против љевичарске владе премијера Педра Санчеза, оптужујуће је за подривање Устава.
Протести у Шпанији (Фото: EPA-EFE/Alejandro Garcia, илустрација) -
Протести у Шпанији (Фото: EPA-EFE/Alejandro Garcia, илустрација)

Протесте су подржала крајње десничарска партија Вокс.

Учесници су махали црвено-жутим шпанским заставама и позвали Санчеза да поднесе оставку. Неки су држали натписе са фотографијом премијера социјалисте називајући га "издајником".

Око 30.000 људи окупило се на мадридском тргу Сибелес на митингу, саопштили су државни органи, док организатори наводе да се окупило око 700.000 људи, преноси АФП.

Више од 100 група, укључујући Народну партију /ПП/, партију десног центра Сијудаданос и крајње десничарски Вокс, организовали су овај скуп под називом "За Шпанију, за демократију и за Устав".

Десница је критикује одлуку владе да укине кривично дјело побуне за које је осуђено девет сепаратистичких лидера због своје улоге у неуспјешном покушају Каталоније да се отцијепи 2017. године.

То кривично дјело је замијењено прекршајем који повлачи мању затворску казну.

Конзервативци су, такође, критиковали закона против сексуалног насиља којим је пооштрена казна за силовање, али је ублажена за друге сексуалне преступе.

Обраћајући се новинарима на почетку скупа, лидер Вокса Сантјаго Абаскал осудио је "најгору владу у историји" која је "подијелила Шпанце и ослободила силоватеље и вође пуча".

У недостатку парламентарне већине, Санчезова влада је од свог формирања била приморана да преговара са баскијским и каталонским сепаратистима о усвајању закона, што је наљутило десничаре.

Конзервативци оптужују Санчеза да је елиминисао кривично дјело побуне како би осигурао сталну подршку каталонске странке ЕРЦ у тијесним парламентарним изборима.

Влада Педра Санчеза тврди да је побуна застарјело кривично дјело које је требало замијенити оним који је боље усклађено са европским нормама.