latinica  ћирилица
21/01/2023 |  17:21 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Набујали Лим урушио мост код Рудог - 50 домаћинстава одсјечено од центра општине (ФОТО/ВИДЕО)

Водостаји већих ријека у Републици Српској опадају, осим на ријеци Сави гдје се биљежи благи пораст водостаја и достизање кота редовне одбране од поплава на подручју Дубичке равни и у Семберији.
Мост Рудо - Фото: РТРС
Мост РудоФото: РТРС

"Воде Српске" укинуле су мјере ванредне одбране од поплава на подручју Семберије. У Рудом је вода поткопала лијеву кулу моста на Лиму у насељу Мрсово, који се урушио.

Управа Цивилне заштите Републике Српске обратила се Предсједништву БиХ и затражила помоћ Оружаних снага при санацији овог моста.

Након што је веће дрво ударило у мост и срушило га, потпуно је одсјечено пет села, са око 50 домаћинстава, на подручју општине Рудо. Мост, на којем је причињена већа материјална штета, могуће је санирати након смањења водостаја Лима.

Фото: РТРС

Ситуација се стабилизује на подручју Зворника. Ово је добра вијест за мјештане насеља Терминал у Каракају гдје је било поплављено пет кућа. Наредних дана биће процјењивана штета.

У Бијељини су од прошле ноћи на снази редовне мјере одбране од поплава. Вијест да опада водостај Дрине обрадовала је и мјештане Јање. Значајни радови на уређењу корита Јање, одводних канала, уставе и обалоутврда уз повећање обале на Орловом пољу, смањили су опасност од поплава.

Иако насељима уз Дрину више не пријети опасност, мјештани Попова не крију страх, јер су још свјежа сјећања на поплаве из 2010-те и 2014-те.

Све службе у сарадњи са надлежним институцијама предузеле су све како би заштитиле становништво и њихову имовину.

Надлежни кажу да иако водостај Саве има тенденцију даљег раста, далеко је од нивоа који би представљао опасност у Семберији.