latinica  ћирилица
21/01/2023 |  18:18 ⇒ 18:19 | Аутор: СРНА

Откривена спомен-плоча са именима 58 пролетера погинулих у Пјеновцу

У Пјеновцу код Хан Пијеска откривена је спомен-плоча са именима 58 припадника Петог батаљона Прве пролетерске бригаде и Романијског партизанског одреда погинулих у борби са јединицама два њемачка пука и домобрана 21. јануара 1942. године.
У Пјеновцу код Хан Пијеска је откривена спомен плоча - Фото: СРНА
У Пјеновцу код Хан Пијеска је откривена спомен плочаФото: СРНА

Предсједник СУБНОР-а општине Хан Пијесак Љубо Делић рекао је Срни да је, упркос лошим временским условима и сњежној мећави, данашњем откривању нове спомен-плоче и полагању вијенаца на спомен-обиљежје у Пјеновцу присуствовало шездесетак посјетилаца, међу којима је било и младих.

Према његовим ријечима, на овај начин очувана је традиција антифашистичког меморијала, којим је овај пут обиљежена 81 година од страдања пролетера у Пјеновцу.

Он је додао да су вијенце на спомен-обиљежје погинулим пролетерима у Пјеновцу данас положили, представник Амбасаде Русије у БиХ, делегације организација и удружења које његују традиције Народноослободилачке борбе против фашизма из Аранђеловца у Србији, Љубљане, Јесница и Марибора у Словенији, из Кантона Сарајево и сусједне општине Олово.

- Заједно са представницима секције Прве пролетерске бригаде из Београда, спомен-плочу је открио Албин Пиберник из Јесеница, једини до сада живи свједок овог страдања, који је у то вријеме имао 11 година и са оцем и мајком био у саставу Петог батаљона Прве пролетерске бригаде - навео је Делић.

Пролетери Петог батаљона Прве пролетерске и борци Романијског партизанског одреда тога дана су претрпјели највеће губитке у Другој непријатељској офанзиви, у борби са далеко надмоћнијим јединицама два њемачка пука потомогнутим домобранима.

У Пјеновцу су осим скоро шездесет пролетара погинула и три народна хероја, Милан Илић Чича Шумадијски, Драган Павловић Шиља и Славиша Вајнер Чича Романијски.

Он је подсјетио да су се пролетери који су преживјели ову битку у Пјеновцу придружили остаку Прве пролетерске бригаде на Грабљивим њивама код Вогошће која је касније прешла Игман у току ноћу 26. јануара у историји НОР-а познат као "Игмански марш".