latinica  ћирилица
21/01/2023 |  18:53 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

ХЕТ: Спремно дочекан талас обилних киша (ВИДЕО)

Захваљујући правовременим припремама, хидроакумулације, у оквиру система Хидроелектрана на Требишњици, спремно су дочекали талас обилних киша. Врхунац дотока је прошао, све количине воде из сливног подручја су акумулиране, а у Хидроакмулацији Билећа постоји довољно простора за прихват нових количина воде из сливног подручја.
ХЕ на Требишњици - Фото: РТРС
ХЕ на ТребишњициФото: РТРС

Доток у хидроакумулацију Билећа, у чијем залеђу су падале најјаче кише, у једном тренутку износио је више од шесто кубних метара воде у секунди. Ни у једном тренутку, потврдили су из управе предузећа, није постојала опасност за низводна подручја.

- Оно што је битно, је да смо на вријеме схватили да нас чека тај талас, реаговали смо, успјели смо да амортизујемо све дотоке у Акумулацију Билећа. Тренутни доток је 350 метара кубних у секунди - истакао је Милан Митровић извршни директор за управљање системом Хидроелектране на Требишњици, Требиње.

Иако је кота Акумулације Билећа седам метара изнад плана, за пријем нових вода расположива је једна четвртина запремине акумулације. Кише које су падале претходних дана, објашњавају у Хидроелектранама на Требишњици, нису екстремне за систем, с обзиром на специфичност хидро-геолошког састава, и нису дуго трајале.

- У наш систем пало је око 381 милион метара кубних воде, од тога прошло 53 милиона, задржали смо 101 милион, а још у залеђу имамо око 227 милиона метара кубних, од чега очекујемо да у наш систем дође око 120 милиона метара кубних - каже Душко Вујовић шеф Сектора за упртављање водама Хидроелектране на Требишњици, Требиње.

Захваљујући повољној хидрологији и потребама система, по два агрегата у ХЕ Требиње 1 и ХЕ у Плату, раде пуним капацитетом.

- Радићемо појачаним капацитетом, сагледаћемо потребе ЕРС и потребе за ангажовањем система ХЕТ и цијена ел.енергије, с обзиром да је најављено захлађење - додао је Митровић.

Наредних дана не очекује се појачан прилив воде у хидроакумулације, с обзиром на то да је у сјеверном дијелу сливног подручја ријеке Требишњице пао снијег.