latinica  ћирилица
21/01/2023 |  19:09 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Колико пензионера живи са најнижом, просјечном и нешто вишом пензијом? (ВИДЕО)

Први Закон о пензијама на нашем подручју донесен је прије 100 година. Мијењала су се друштвено-политичка уређења, стварале нове државе, а пензије су остале.
Пензионер - Фото: РТРС
ПензионерФото: РТРС

 Већ три деценије Република Српска брине о својим пензионерима.

У посљедњих девет година - пензије су повећане чак за 75 одсто. Редовно се исплаћују за 270 хиљада пензионера, а рекордна исплаћена у прошлом мјесецу износила је - за већину недостижних, 2.500 хиљаде марака.

Колико пензионера живи са најнижом, просјечном и нешто вишом пензијом?

Пензионери који су радни вијек провели у банкарству, безбједности, осигурању, науци - остварују максималне пензије. Највиша пензија у Српској је 2.495 марака и њу је за прошли мјесец примио само један пензионер. Најнижа пензија у Српској са стажом од 15 година је 242 марке, а са пуним од 40 година је 485 марака.

- У Фонду ПИО имамо око 275 хиљада корисника, од чега њх око 100 хиљада прима више од 475 марака. Од 1.000 до 2.495 марака, њих прима око 6.000 корисника - рекао је Младен Илић директор Фонда ПИО.

Од 2014-те до 2022-ге године - просјечне пензије у Српској, повећане су за 54,73 одсто. Само у прошлој години, у којој је забиљежен и највећи раст инфлације, Влада је за најстарију популацију - обезбиједила и ванредно повећање за 10 одсто. А, већ наредни мјесец - пензионере очекују, процентуално највеће пензије.

- Дакле, са мајом прошле године, ако томе додамо ових 13,5 одсто, колико ће бити редовно годишње усклађивање - онда ћемо стварно ефективно повећање у посљедњих девет година имати чак од 75 одсто. И то је резултат одговорне политике и правовремених донесених одлука Владе Републике Српске - додао је Илић.

Пензије се дијелом усклађују са растом инфлације, а дијелом са висином просјеччне плате, појашњавају економисти.

- Оно што објашњава раст пензија јесте повећање бруто домаћег производа и повећање пореске дисциплине. Све то омогућава раст пензија и гарант исплате - каже Саша Грабовац економиста.

А, да је положај пензионера из године у годину све бољи, мишљења су Бањалучанке Љиљана Јакшић и Славица Комљеновић. Због чега, кажу, након четири радна вијека - једино им преостаје уживање у пензинерским данима.

Бањалука као највећи град Српске, уједно има и највише пензинера, више од 40 хиљада. Исплата пензија је редовна и свако ново повећање - пензинери поздрављају, кажу у Удружењу пензионера.

- Редовно се исплаћују и ово ново усклађивање, што је одобрено од стране Владе - то добро дође, јер зна се да ће два пута годишње бити усклађивање пензија. С обзиром на инфлацију, ово повећање, добро ће доћи, јер свака марка добро дође - сматра Зоран Улетиловић предсједник Удружења пензионера, Бањалука.

Осим рекордне - највише пензије, Фонд ПИО, у децембру прошле године остварио је и рекордан прилив доприноса - око 122 милион марака, што је за 17,14 више у односу на децембар 2021. године. Уједно, ово је други пут у историји Фонда ПИО, да су мјесечни приходи већи од пензије.