latinica  ћирилица
22/01/2023 |  08:29 ⇒ 11:15 | Аутор: СРНА

Пронађено још повјерљивих докумената у Бајденовој кући

Америчко Министарство правде открило је више повјерљивих докумената током претреса куће предсједника САД Џозефа Бајдена у граду Вилмингтону, у савезној држави Делавер.
Џозеф Бајден (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS, илустрација) -
Џозеф Бајден (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS, илустрација)

 Адвокат америчког предсједника Боб Бауер потврдио је да је пронађено још шест предмета, укључујући документе са ознакама класификације.

Током претреса, који је трајао више од 12 часова, пронађени су документи из Бајденовог мандата у америчком Сенату, у чијем је саставу био 36 година, док су други документи из периода када је вршио функцију потпредсједника САД.

- Предсједник Бајден омогућио је у петак приступ својој кући како би се извршио претрес свих просторија у потрази за потенцијалном потпредсједичком евиденцијом и потенцијалним повјерљивим материјалом - наводи се у саопштењу Бајденовог адвоката.

Он је додао да ни Бајден ни његова супруга нису били присутни током претреса, преноси Ројтерс.

- Истражитељи Министарства правде унапријед су координисали потрагу са Бајденовим адвокатима - рекао је Бауер и додо да су у то вријеме били присутни предсхедников лични и адвокати Бијеле куће.

Раније овог мјесеца повјерљиви документи пронађени су у гаражи Бајденове куће и оближњем складишту, након што је признао да је у његовој бившој приватној канцеларији, коју је користио док је био потпредсједник САД, откривено десетак повјерљивих докумената.

Амерички државни тужилац Мерик Гарланд именовао је специјалног тужиоца који ће истражити како је Бајден поступао са повјерљивим документима из времена када је обављао функцију потпредсједника САД.

Бијела кућа је саопштила да је Бајденов тим сарађивао са властима у њиховој истрази и да је предао те документе.