latinica  ћирилица
22/01/2023 |  08:31 | Аутор: СРНА

Саобраћај успорен због снијега

У Републици Српској и Федерацији БиХ саобраћај се због снијега одвија успорено и отежано, посебно у вишим предјелима и преко планинских превоја, гдје има угаженог или расквашеног снијега на коловозу.

Из Ауто-мото савеза Републике Српске издвајају путне правце Мркоњић Град - Милиништа, Тисовац - Кнежево - Угар, Шипово - Ново Село, Кола - Стричићи - Чађавица, Сарајево - Рогатица преко Романије, Трново - Фоча преко превоја Рогој, Власеница - Хан Пијесак преко превоја Хан Поглед и Фоча - Гацко преко превоја Чемерно.

Због сњежних сметова у прекиду је одвијање саобраћаја на регионалном путу Улог - Кланци преко превоја Морине.

На планинским превојима на подручју ФБиХ за теретна возила са приколицом и шлепере обавезно је кориштење ланаца.

Додатне потешкоће возачима на путу Рипач - Босански Петровац - Дрвар, као и на путевима на подручју Ливна, Купреса, Томиславграда и Гламоча причињава јак вјетар, који формира сњежне наносе.

У нижим предјелима, коловози су претежно мокри и клизави.

Из АМС због ниске јутрање температуре упозоравају на поледицу и возачима скрећу пажњу на повећану опасност од одрона на дионицама у усјецима, те савјетују максимално опрезну вожњу, уз обавезно посједовање зимске опреме.

Режим саобраћаја измијењен је на дионици магистралног пута Приједор - Козарац ради укључивања и искључивања на терен механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута Бањалука - Приједор.

Због радова у тунелу "Чељиговићи" на магистралном путу ентитетска граница Лапишница - Љубогошта, измијењен је режим саобраћаја, као и на магистралном путу Градишка - Нова Топола - Клашнице због рехабилитације коловоза, те на дионици Клашнице један - Нова Топола због изградње три кружна тока.

На споју магистралних путева Градишка - Нова Топола и Чатрња - Градишка у току је изградња кружне раскрснице.

Измијењен режим саобраћаја на снази је и на петљи Јоховац због изградње дионице ауто-пута од петље Јоховац до Вукосавља, као и на петљи Руданка због изградње дионице ауто-пута од моста Руданка до тунела "Путниково брдо два".

Због оштећења моста преко ријеке Буковице у мјесту Горњи Подградци и оштећења моста преко ријеке Јабланице у мјесту Совјак на локалним путевима, обустављен је саобраћај и преусмјерен на алтернативне правце.

Саобраћај се одвија једном коловозном траком због активираног клизишта на магистралном путу Фоча - Горажде, у мјесту Филиповићи, на линији разграничења, те на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

Због бројних одрона и опасности од клизишта, на магистралном путу Брод на Дрини - гранични прелаз Хум/Шћепан Поље аутомобили саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

На подручју ФБиХ спорије због радова саобраћај се одвија на магистралним путевима Јајце - Доњи Вакуф у тунелу "Скела", Живинице - Ступари код мјеста Ђурђевик и Мостар - Столац, као и код скретања за Ораховицу на подручју Коњица.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих чекања на прелазак границе.

Због зимских услова вожње, на граничном прелазу Изачић на снази је забрана кретања за теретна возила са приколицом и шлепере.