latinica  ћирилица
22/01/2023 |  09:40 ⇒ 18:25 | Аутор: СРНА

Вишеструк значај масовне процјене вриједности непокретности

Управа за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске у овој години наставља да реализује пројекат масовне процјене вриједности непокретности, који има велики значај јер утврђена вриједност омогућава власницима да у пуном обиму располажу својом непокретношћу, рекао је Срни директор Републичке управе Драган Станковић.
РУГИП - Фото: РТРС
РУГИПФото: РТРС

Станковић је навео да се пројекат тренутно реализује у Бањалуци, Лакташима, Градишци и Српцу, а заинтересованост за учешће изразили су и Нови Град и Мркоњић Град.

- У овој години планирамо проширити листу учесника, али и активније укључити све релевантне факторе. У плану је оснивање одјељења које ће се бавити пословима тржишта непокретности, јер ријеч је о значајном пројекту за све грађане и јединице локалне самоуправе, јер ћемо овим пописом добити тачан број непокретности и њихову вриједност што ће руководству локалних заједница омогућити да планирају будући привредни развој јединица локалне самоуправе", рекао је Станковић.

Он је најавио да ће на првој наредној сједници Народне скупштине Српске бити разматран Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру Републике Српске којим је обухваћена масовна процјена вриједности непокретности као једна од активности Управе и који ће прецизније дефинисати надлежности РУГИПП-а у вези са масовном процјеном.

УТВРДИТИ ВРИЈЕДНОСТИ НЕПОКРЕТНОСТИ НА ТЕРИТОРИЈИ ЦИЈЕЛЕ РЕПУБЛИКЕ

- Интензивно радимо на припреми новог пројекта којим би, уз помоћ средстава Свјетске банке, утврдили вриједности непокретности на територији цијеле Републике - рекао је Станковић.

Он очекује помоћ досадашњих партнера, који су помогли да се реализује пилот пројекат у Бањалуци, а то су институције Шведске, као и других релевантних европских институција, чија ће знања и пракса бити корисни за спровођење планираних активности.

Станковић је изразио задовољство јер је Управа завршила експропријацију за ауто-пут Бањалука-Приједор за комплетну трасу, као и за ауто-пут Вукосавље- Брчко.

Он је навео и да је за магистрални пут Фоча-Гацко извршено цијепање парцела на терену и провођење цијепања кроз катастарске евиденције, а да би поступак експропријације требало да почне почетком ове године.

- У овој години чекају нас између осталог, послови из надлежности Управе за потребе капиталних инвестиција као што су изградња ауто-пут на Коридору `Пет це` кроз Републику Српску и аеродрома у Требињу - рекао је Станковић.

ОСНИВАЊЕ ЈЕДИНСТВЕНЕ ЕВИДЕНЦИЈЕ КАТАСТРА НЕПОКРЕТНОСТИ – ПОСАО ОД ОПШТЕГ ИНТЕРЕСА

Он је навео и да је једна од најважнијих активности РУГИПП-а, која је даље актуелна, оснивање јединствене евиденције катастра непокретности.

- Ради се о послу који је проглашен од општег интереса за Републику Српску, јер ће се по његовом завршетку подаци о непокретностима, правима и носиоцима права својине на непокретностима водити у јединственој евиденцији, код једног органа, а странке ће добијати један извод из јавне евиденције /лист непокретности/ - рекао је Станковић.

До сада је на територији Републике Српске завршено излагање на јавни увид података о непокретностима и утврђивање права на непокретностима у 560 катастарских општина, док је у току излагање у 40 катастарских општина и припреме за излагање у њих 64.

- У току 2022. године, захваљујући кредитним средствима Свјетске банке, извршен је и катастарски премјер на територији 13 катастарских општина у Републици Српској у укупној површини од 13.174 хектара, а у току је премјеравање још двије катастарске општине - рекао је Станковић.

Он је појаснио да су ове катастарске општине изабране јер се радило о урбаним подручјима за која је оцијењено да би поступак оснивања катастра непокретности на основу података постојећих премјера, који у великој мјери нису одражавали стварно стање на терену, био значајно отежан.

НАСТАВЉА СЕ РАД НА УСПОСТАВЉАЊУ ДИГИТАЛНОГ АРХИВА

Станковић је рекао да се у овој години наставља и започети рад на успостављању дигиталног архива који доприноси ефикасној земљишној администрацији и једноставном приступу документима за обраду предмета интерним корисницима, као и за тржишне актере.

- Управа успоставила 13 регионалних центара гдје се континуирано врши репарирање и дигитализација архивске грађе, те да је ове године планирана куповина земљишта на којем ће бити изграђена зграду дигиталног архива - рекао је Станковић.

Он је додао да је Свјетска банка дала сагласност за ову активност и да су процедуралне активности већ у току.

- У саставу зграде за дигитални архив налазиће се музеј геодезије са геодетским инструментима, факсимилима земљишних књига и другим експонатима. Најстарији документи који се налазе у Управи су земљишне књиге настале 1888. године и то је прва потпуна евиденција о непокретностима у Српској - рекао је Станковић.

УПРКОС ИЗАЗОВИМА, УПРАВА ПРОШЛЕ ГОДИНЕ ОСТВАРИЛА ДОБРЕ РЕЗУЛТАТЕ

Говорећи о резултатима у прошлој годни, он је изразио задовољство што је Управа упркос бројним изазовима остварила завидне резултате, зацртне циљеве и планиране пројекте, те већ започела припреме за нове пројекте у овој години.

- Сложним радом и несебичним залагањем успјешно смо, уз редовне послове као што су експропријације, оснивање катастра непокретности и нови премјери, завршили веома значајан пројекат "Изградња капацитета за унапређење земљишне администрације и процедура у БиХ" и отшкринули врата за његов наставак у виду пројекта "Дигитално унапређење управљања земљиштем за европску будућност БиХ" - рекао је Станковић.

Он је напоменуо да је Управа својим радом допринијела и реализацији одлуке Владе Републике Српске о бесплатној легализацији бесправних објеката изграђених до 31. децембра 2013. године.

- Ријеч је о значајном пројекту, јер ће сви грађани под једнаким условима, у поједностављеној процедури и бесплатно моћи ријешити свој животни проблем, а о његовој важности најбоље говори чињеница да накнаде за легализацију могу износити и више хиљада КМ - напоменуо је Станковић.

Он је истакао и да ће ефекти бити вишеструки, јер се легализацијом увећава вриједност објекта за прометовање, олакшава се приступ кредитима, а и ријешиће се проблем нелегалних објеката.

- РУГИПП је и у овом случају доказао своје способности и потенцијале да брзо и ефикасно одговори новим захтјевима друштва и да заштити интерес грађана и Републике - рекао је Станковић.

Он је подсјетио да бесплатна легализација подразумијева поступак издавања рјешења којим се утврђује легалност за све објекте изграђене до краја 1991. године, те за индивидуалне стамбене и стамбено-пословне објекте, чија је бруто грађевинска површина мања од 400 метара квадратних и за помоћне објекте који су у функцији матичног објекта, а изграђени су до 31. децембра 2013. године.

- У прошлој години потписали смо и Меморандум о сарадњи са Адвокатском комором с циљем да се обезбиједи економичност и ефикасност провођења управних поступака уз равномјерно учешће адвоката са листе адвоката које сачини Адвокатска комора - рекао је Станковић.

Он је напоменуо да је циљ ефикасна, брза и модерна Управа, која ће бити сигуран партнер грађанима и поуздан јавни сервис, односно организација која је лидер за све геодетске и катастарске операције и чувар сигурности геопросторних и података о непокретностима у Републици Српској.