latinica  ћирилица
22/01/2023 |  10:29 ⇒ 10:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Ескобар: Црна Гора близу колапса

Специјални изасланик Сједињених Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар упозорио је на "много могућих посљедица", ако Црна Горе не ријеши вишемјесечну дубоку политичку и институционалну кризу.
Габријел Ескобар (ФОТО: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC) -
Габријел Ескобар (ФОТО: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC)

- Црна Гора је у веома дубокој кризи. Близу је институционалног колапса каквог скоро нисам видио у било којој земљи. Нема владе. Пале су двије владе и није било напретка у формирању још једне. Немају кворум у Уставном суду који би могао да потврди нове изборе - рекао је Ескобар у интервјуу за Глас Америке.

Замјеник помоћника америчког државног секретара подсјетио је да на прољеће истиче мандат предсједника Мила Ђукановића. Предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић недавно је расписала предсједничке изборе за 19. март.

- Може се догодити да немају предсједника да повјери мандат, да немају владу да крену напријед и Уставни суд да одобри све одлуке и потврди резултате избора - нагласио је Ескобар.

Амерички званичник је поновио да је главни задатак да се одмах попуне упражњена мјеста у Уставном суду, "а затим да се иде на изборе".

- Морају да почну са Уставним судом. И ван тога, вјерујемо, и анкете показују, да огромна већина грађана жели нове изборе. И то је гдје би требало да почну - сматра Ескобар.

Ескобар је, позивајући се на мишљење Венецијанске комисије, поручио и да је веома опасна било каква помисао да се "Устав мења простом већином".

- Већ смо рекли да нисмо сигурни да би то била уставно валидна влада. Нисмо сигурни да би могли да се ослонимо на одлуке такве владе. Охрабрили смо их да то не раде - закључио је он.

Парламентарна већина прогласила је крајем децембра лидера ДЕМОС-а Миодрага Лекића за мандатара за састав нове Владе Црне Горе на основу спорних измена Закона о предсједнику које је претходно усвојила у Скупштини, упркос негативном мишљењу Венецијанске комисије.

Званичници САД и Европске уније упозорили су да не би требало бирати владу на основу тих измјена.

Преговори о формирању владе су у међувремену пропали.

Актуелна влада премијера Дритана Абазовића је у техничком мандату, након што јој је изгласано неповјерење прије више од пет мјесеци, подсјећа Глас Америке, преноси Тањуг.

Уставни суд је у међувремену у блокади јер од укупно седам, тренутно има само троје судија и нема кворума за одлучивање о кључним питањима у земљи.

Званичници земаља чланица Европске уније више пута су упозорили Подгорицу на пијретњу заустављања преговора о приступању, ако се не обезбиједи пуна функционалност Уставног суда.

У Црној Гори је тренутно у току нови процес избора судија, након што претходни кандидати нису добили неопходну подршку у Скупштини.