latinica  ћирилица
22/01/2023 |  10:30 | Аутор: СРНА

Тешановић: Водостај Саве у благом порасту, а Дрине у опадању

У Републици Српској ниво ријеке Дрине је у опадању, док Сава биљежи благи раст, за пар центиметара, што је испод или на коти редовне одбране од поплава, рекао је начелник Оперативно-комуникацијског центра Републичке управе цивилне заштите Драгиша Тешановић.
Водостај - Фото: РТРС
ВодостајФото: РТРС

Тешановић је истакао да је ниво осталих ријека у опадању, преноси Срна.

Према његовим ријечима, припадници цивилне заштите настављају са праћењем и обиласком подручја уз водотоке и по потреби ће предузимати и друге мјере из Плана заштите и спасавања од поплава.

Он је нагласио да су у сталном контакту са Хидроелектраном Мратиње - Пива, гдје је стање стабило и нема великог дотока воде у акумулацијско језеро и Дрина не представља никакву опасност.

Тешановић је истакао да је Републичка управа цивилне заштите на располагање становништву ставила сва материјално-техничка средства, од исусивача до пумпи.

Он је рекао да су Оружане снаге примиле захтјев Републичке управе цивилне заштите за помоћ при санацији моста на ријеци Лим у насељу Мрсово, који је усљед удара дрвета срушен и да би данас требали да размотре могућност за постављање понтонског моста.

- Они би данас требали да изађу на терен и да виде шта могу да ураде на том дијелу - додао је Тешановић.