latinica  ћирилица
22/01/2023 |  12:08 ⇒ 12:24 | Аутор: СРНА

Голић: Крунић јефтиним спиновима прикупља закашњеле политичке поене

Предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да пријемом у наступну посјету замјеника високог представника и шефа ОХР-а Бањалука Ласла Маркуша, именованог у легалној процедури, није дала легитимитет Кристијану Шмиту, јер он не именује замјенике високих представника.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

- Ја сам Маркуша, као високог званичника међународне заједнице, замолила да искористи свој ауторитет и представи наше ставове о Трговској гори у међународним институцијама. Такође, замолила сам га да, као представник Мађарске, нама пријатељске земље, путем амбасада своје земље у БиХ и Хрватској, утиче на заштиту наших интереса - нагласила је Гулићева.

Она је упитала зар то није заштита националних интереса, реагујући на оптужбе функционера ПДП-а Љубише Крунића да се "сјетила да по питању Трговске горе у помоћ позове ОХР, након мадата на челу министарства у чији опсег надлежности улази то питање", саопштено је из Вијећа народа Републике Српске.

Голићева је навела да је у три мандата, колико је обављала дужност министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију искористила сваки састанак на међународном нивоу да тражи подршку да се Хрватска заустави у намјери да изгради спорно одлагалиште надомак ријеке Уне, која је на њену иницијативу и стављена под заштиту.

Она је истакла да је са народом Поуња ишла и у Двор на Уни да на јавној расправи изнесе противљење изградњи овог одлагалишта и била на протестима у Новом Граду, као и да је била иницијатор доношења резолуција/декларација о противљењу изградњи овог одлагалишта на свим нивоима власти у БиХ.

- У Секретеријату ЕСПОО конвенције о прекограничном утицају на животну средину у Женеви представила сам случај Трговска гора, добила подршку - и ударила у зид, јер је тада владајућа коалиција у којој је Ваша партија била значајан дио, "заборавила" да ратификује СЕА протокол, главни инструмент за примјену ЕСПОО конвенције - додала је Голоћева.

Она је поручила Крунићу да је то лицемјерје, радити против интереса своје земље, а оптуживати друге.

- Питајте своје партијске колеге и коалиционе партнере за чији интерес су ратификацију СЕА протокола држали годину дана у ладици, иако су и Влада Републике Српске и федерална влада дале сагласност за ратификацију", навела је Голићева.

Она је потврдила да је Игор Црнадак док је био министар иностраних послова у Савјету министара проблем изградње одлагалишта нуклеарног и радиоактивног отпада презентовао на једној међународној конференцији о атомској енергији.

- Да сте прије свог јавног изливања личних фрустрација попричали са њим, господин Црнадак би Вам сигурно рекао да је његово излагање на конференцији било плод заједничких консултација са мном. Нажалост, док сте ви били у Савјету министара, то је био једини глас са тог нивоа о проблему Трговске горе - истакла је Голићева.

Она је навела да ни на једном састанку са представницима Хрватске, Савјет министара у којем је био ПДП није споменуо Трговску гору и интересе грађана оба ентитета у сливу Уне, а да је, с друге стране, у протекле четири године, кад је СНСД био у Савјету министара, одржано неколико састанака са надлежним институцијама у Хрватској о Трговској гори.

- Коначно се глас Српске и БиХ чуо, а нашем експертском тиму омогућено је да изнесе своје аргументе и да учествује у истраживању. На челу правног тима, који је именовао Савјет министара, је државни службеник - секретар Министарства правде у Савјету министара и господин Крунић или свјесно износи полуинформације или је елементарно неинформисан - додала је Голићева.

Она је поручила Крунићу да као делегат у Вијећу народа има одличну прилику да се бори против изградње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори с циљем заштите живота и здравља 250.000 становника Поуња као виталног националног интереса.

- Надам се да ћете, коначно, нешто конкретно и урадити и поштедјети јавност својих неутемељених и неистинитих тирада - додала је Голићева.

Голићева је навела да Крунић нападајући њу, покушава да подсјети јавност на своје постојање на политичкој сцени.

Она је додала да фрустрацију што као носилац листе за Народну скупштину Републике Српске у својој изборној јединици није успио освојити мандат на октобарским изборима, Крунић "покушава излијечити замјеном теза и изношењем ноторних неистина, показујући тако да је свој мандат у парламенту Српске преспавао и да није ништа научио о обавезама и надлежностима изабраних и именованих лица".

- Умјесто да ми ода признање за досљедност и напоре да о проблему изградње одлагалишта радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног отпада на Трговској гори, на самој граници са БиХ, упознам цјелокупну међународну јавност и институције, Крунић јефтиним спиновима покушава прикупити који закашњели политички поен - сматра Голићева.