latinica  ћирилица
22/01/2023 |  13:28 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Ни након 30 година нико није осуђен за убиства Срба у акцији "Масленица" (ВИДЕО)

У Цркви Светог Марка у Београду служен је парастос за 348 страдалих Срба у Равним Котарима и на Малом Алану у јануару 1993. године у акцији хрватских оружаних снага "Масленица".
Парастос у Београду за Србе страдале у акцији "Масленица" - Фото: СРНА
Парастос у Београду за Србе страдале у акцији "Масленица"Фото: СРНА

За злочин у којем су убијене и 34 жене и троје дјеце доби до 12 година, још нико није одговарао. Са вијековних огњишта исељено је 11.000 Срба. Meђу њима је и Срђан Драгић, који је тада као 22-огодишњи војник у Бенковцу био свједок тих догаћаја.

На парастосу у Београду поводом 30 година од страдања српског народа у операцији "Масленица" био је и Срђан Драгић, поријеклом из Кашића код Задра. Драгић, тада војник ЈНА на дужности у Бенковцу, присјетио се напада 1993.године, који је почео на други дан славе Свети Јован.

- Тај први дан је био веома тежак за та српска села, Смоковић, Ислам Грчки и Кашић. Они су највише страдали. Напад је почео у пет сати ујутру - каже Драгић.

Драгић, чији је отац као цивил био заробљен, па размијењен, истиче да се све то десило пред очима припадника УНПРФОР-а који нису реаговали.

- Морали смо бити ослоњени на УНПРОФОР, али они уоште нису реаговали. Касније смо сазнали да је то све било аминовано са њихове стране. Погинуо је велики број и цивила и српских војника. Послије пар дана почела је да пристиже прва помоћ у људству, посебно из Републике Српске и тад је направљена линија фронта, али та српска села су била већ заузета и доста фамилије ми је погинуло и рањено - присјетио се Драгић.

Иако већ дуго ради и живи у Београду са породицом, не одустаје од вјековног огњишта гдје је обновио кућу.

- Одлазим редовно у своје село Кашић, одатле су ми и деда, прадеда, чукундеда. Прослављамо и нашу сесоку славу Свети Илија 2. августа - додао је он.

У Драгићево село Кашић вратило се око шездесет Срба. Прије рата у овом селу живјело их је скоро осам стотина.