latinica  ћирилица
22/01/2023 |  14:02 ⇒ 14:05 | Аутор: sputniknews.com

Руска црква стала у заштиту Курана: Не може се пљувати оно што је другоме свето

Акција спаљивања Курана испред Турске амбасаде у Стокхолму, која се одиграла у суботу, представља "чин неприхватљивог вандализма", рекао је предсједник синодалног одјељења Московског патријаршије за односе са јавношћу и медије Владимир Легојда.
Куран - Фото: РТРС
КуранФото: РТРС

- Спаљивање Курана у Шведској у близини Турске амбасаде представља акт неприхватљивог вандализма. Не можете пљувати на оно што је другом човјеку свето. Не можете у политичкој борби прелазити границе људскости и вријеђати вјерске светиње - написао је Легојда на свом Телеграм каналу.

Вахтанг Кипшидзе, замјеник предсједника одјељења за односе са медијима РПЦ истакао је да је скрнављење светих објеката подједнако усмјерено против свих вјерника и да је покушај да се наметне поглед на свијет у коме нема места поштовању светиње, ма којој вјери припадао.

- Просвећени Европљани воле да се са ужасом присјећају католичке инквизиције, која је спаљивала књиге. Али, некако непримјетно за себе, прокламовали су право на спаљивање књига као "демократски" стандард у области слободе говора и самоизражавања. Вјерујем да у Русији никада неће бити мјеста за скрнављење светиње и да ће они који тако нешто почине одговарати по закону - написао је Кипшидзе на свом Телеграм каналу.

Куран, свету књигу ислама, у суботу је спалио вођа данске крајње десничарске политичке партије "Хард лајн" Расмус Палудан, који има и шведско држављанство, пренио је Ројтерс. Палудан је у прошлости организовао низ демонстрација са спаљивањем исламске свете књиге.