latinica  ћирилица
22/01/2023 |  17:56 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ продужио агонију у вези са будућношћу пројекта Бук Бијела (ВИДЕО)

Уставни суд је утврдио да Комисија за концесије није провела њихову одлуку из јула 2021. којом је наложено да Комисија ријеши наводни спор о изградњи ХЕ "Бук Бијела" код Фоче.
Бук Бијела, градилиште - Фото: СРНА
Бук Бијела, градилиштеФото: СРНА

О томе је Уставни суд обавијестио Тужилаштво БиХ. Предсједавјући Комисије за концесије, Миломир Амовић, за нашу ТВ каже да су обавијестили Уставни суд да Комисија није могла да одлучује по њиховом захтјеву јер немају кворум за рад, али ће се одазвату позиву Тужилаштву и појаснити ситуацију.

Уставни суд БиХ продужио је агонију у вези са будућношћу пројекта Бук Бијела. Наиме, судије сматрају да Комисија за концесије БиХ није извршила дјелимичну одлуку Уставног суда из јула 2021-е , односно рјешила спор између БиХ и Републике Српске о изградњи хидроелектрана на Дрини.

- Уставни суд БиХ ће рјешење о неизвршењу дјелимичне одлуке Суда од 16. јула 2021. доставити Тужилаштву БиХ - саопштено је из Уставног суда БиХ.

У преводу, сада ће Тужилаштво БиХ да притишће чланове Комисије за концесије да евентуално оспоре реализацију хидроенергетских пројеката на Дрини.

Подсјећамо, 24 посланика бошњачких партија у бх парламенту у прошлом сазиву оспорила су ХЕ Бук Бијела, сматрајући да концесију за изградњу треба дати БиХ а не Републици Српској. У Комисији за концесије раније су рекли да нема спора и да је све урађено по закону. Новом одлуком Уставног суда су изненађени.

- Прво ћемо видјети шта ће Тужилаштво да уради, шта ће бити предмет истраге, што се тиче нас једино се можемо појавити пред Тужилаштвом и објаснити. Одлука није извршена зато што није постојао кворум за гласање о одлуци. Није било могуће донијети. Ми смо око тога обавјестили Уставни суд шта је разлог и што нисмо могли донијети коначну одлуку - каже Амовић.

Од када су Српска и Србија најавиле градњу три хидроелектране: Бук Бијела, Фоча и Паунци, вриједне око 500 милиона евра из Сарајава стижу оспоравања тврдећи да је имовина власништво државе а не ентитета те да концесију треба дати БиХ. Ипак није тако јер да јесте барем једну од 300 концесије додИИИјелила би бх комисија, а не ентитетске и кантоналне власти.

- Овакве одлуке не могу да обуставе градње ХЕ која је планирана, међутим овдје није спорна данашња одлука него претходна а то је одлука да се нешто наложи Комисији за конецсесије БиХ која при томе није надлжена да даје концесије за градњу ХЕ. Можемо очекивати да ће Тужилаштво формирати предмет али да ће донијети наредбу о непровођењу истраге - истиче Милан Петковић посланик у Представничком дому ПС БиХ /УС/.

Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац истиче да је изградња Бук Бијеле у искључивој надлежности институција Републике Српске, јер се ово концесионо добро налази на њеној територији и БиХ нема надлежност.

Парадоскално је, каже, да су политичари из СДА против пројекта који је дио Оквирне стратегије БиХ до 2035. коју су у Савјету министара подржали и бошњачки министри.

Иначе, на градилишту ХЕ Бук Бијела завршава се градилишно насеље за више од 400 радника, управна зграда и пратећа инфраструктура. Рок за изградњу Бук Бијеле је четири године.