latinica  ћирилица
22/01/2023 |  18:23 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Ко контролише долазак радника, али и појаву лажних боловања? (ВИДЕО)

Настављамо причу о извјештајима јавних предузећа и институција о прекиду радног односа заспослених који нису долазили на посао, а примали су плату. Провјерили смо каква је ситуација у здравственом сектору.
Болница Требиње - пацијенти - Фото: РТРС
Болница Требиње - пацијентиФото: РТРС

Ко контролише долазак радника, али и појаву лажних боловања?

У Универзитетско-клиничком центру Српске тврде да немају оних који не долазе на посао, јер свакодневно врше провјеру. Контролише се долазак љекара ,медицинских сестара али и немедицинског кадра.

- Свеске/протоколи, гдје се уписује сваки запослени, када је дошао и у колико сати, да ли ради редовно вријеме, да ли је у приправности, дежурство, а то се сваког мјесеца предаје у нашу Службу, ради обрачуна плате - каже Владо Ђајић директор УКЦ-а Републике Српске.

Сличне контроле обављају се у Требињу и Приједору и кажу да нема мјеста за ванредне провјере. Како је у болницама у Добоју, Источном Сарајеву и Бијељини одговор нисмо добили. Ни о мјерама за нераднике - одговора нема из ресорног министарства.

- Контрола се проводи редовно преко руководилада, Служби и посебно мјесечно приликом обрачуна нето плата - каже Милош Марјановић, в.д. ЈУ Приједор.

Директор Болнице Требиње Недељко Ламбета додаје да ни медицински, ни немедицински радник није изостајао с посла и сугурно је да би тада комплетан процес рада трпио.

Недолазак на посао није једини проблем за институције. Све је више лажних боловања. На то су указали и из неких синдикалних организација, па су и ту затражене одређене провјере. На основу клиничке слике пацијента - породични љекар боловање може отворити до 28 радних дана. Међутим, дешавају се и злоупотребе

- Уколико је неопходно да боловање траје дуже од 30 дана, што се утврђује путем додатних процедура - пацијент се утврђује на првостепену комисију - пацијент се упућује на првостепену комисију неспособности за рад - сматра марина Јотић Ивановић специјалиста породичне медицине, Добој.

Специјалиста породичне медицине, Бањалука Раде Дујаковић додаје да међутим, свугдје тамо гдје уоче неправилности, покушавају да интервенишу.

- Наравно, ту је могућност до мјесец дана злоупотребе, а већ након тога, то је надлежност комисије и ако неког комисија више на боловању држи дужи временски период - ми смо ту немоћни - додаје он.

Ту онда морају реаговати Завод за медицину рада и Фонд здравственог осигурања.

- Ми као здравствена установа највише се реферишемо, већ искључиво медицинским индикацијама - да ли неко има медицинску документацију која може да потврди, да ли је неопходна да он заиста буде на боловању. Немамо ту надлежност да вршимо контролу на терену - истакао је Огњен Перазић из Завода за медицину рада и спорта Српске.

Из Фонда, за одговоре о овој теми нису нам обезбиједили саговорника, па су нам у саопштењу објаснили да је било послодаваца са захтјевима за ванредну оцјену боловања радника и да на то имају право када сумњају у вјеродостојност .Тако да је и према овоме - све на послодавцима.