latinica  ћирилица
22/01/2023 |  20:23 ⇒ 23/01/2023 | 10:27 | Аутор: РТС

Француско-њемачки приједлог за КиМ пред Владом Србије

Предсједник Србије Александар Вучић присуствоваће у понједељак сједници Владе о Косову и Метохији. Очекује се да ће Вучић извијестити Владу о преговорима са високом западном делегацијом и о приједлогу споразума са Приштином, који је Србији понуђен, али није јаван. Вучић ће се обратити јавности у 20 часова.
Влада Србије (Фото: FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ nr) - Фото: архив
Влада Србије (Фото: FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ nr)Фото: архив

Уочи сједнице Владе на коју је позвала предсједника државе, премијерка подсјећа на закључак који је изнио Александар Вучић послије разговора са западним дипломатама - Србија је спремна да разговара о концепту европског приједлога. Међутим, не прецизирајући, и она истиче да постоји један најважнији национални интерес око кога нема преговора.

- Важно нам је да се даље боримо за јаку Србију у сваком погледу. Све ћемо отворено и транспарентно комуницирати са нашим народом, све тешке одлуке доносићемо са нашим народом, а сву одговорност понијећемо ми", истакла је премијерка Ана Брнабић.

Подршка Вучићу, који ће се јавности обратити у понедјељак у 20 часова, у преговорима стиже од коалиционог партнера. У данима када се, каже Ивица Дачић, одлучује о виталним интересима државе, странке треба да покажу одговорност и јединство.

- Вучић је, као и увијек, показао величину и снагу, исказујући чврсту намјеру да Србија остане привржена дијалогу, како не би била унапред осуђена и нападнута да одбија да учествује у тражењу политичког рјешења за косовску кризу, истовремено изражавајући чврсто опредјељење да заштити наше националне и државне интересе - наводи лидер СПС-а и министар спољних послова.

Лидер странке слободе и правде Драган Ђилас сматра да би било неодговорно да коментарише приједлог за рјешавање косовског питања који нико није видио. Очекује да буде доступан грађанима, парламенту. Ако француско-њемачки приједлог, каже, даје европску будућност Србији, а без "признања Косова и омогућава даљу нормализацију односа, онда је ССП спреман да гласа за њега".

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић сматра да је француско-њемачки приједлог о КиМ посљедња прилика да се послије деценија лутања коначно стави тачка на косовски проблем.

КиМ није тема за надгорњавање, нико неће доносити одлуку без грађана, сматра некадашњи шеф координационог тијела за Косово и Метохију. За Небојшу Човића приједлогу који је на столу крши и Устав и Резолуцију 1244. Појачане дипломатске активности међународних изасланика види као наставак притисака.

Човић и Миливојевић: Наметање форме умјесто суштине, кулминација притисака

- Само их форма интересује, фактичко стање уопште их не занима. Мисле да ће на тај начин ријешити и избрисати своје брутално насиље из 1999. године када су почињени кршења међународног права, велики злочини на нашем народу и нашој држави и отимање једног дијела наше територије - оцјењује Човић.

Наглашава да не може отета територија, без обзира да ли су је признали Њемци, Французи, Британци, Американци, да буде држава.

На истој линији је и некадашњи дипломата Зоран Миливојевић. То је кулминација притисака, каже, да се ријеши косовско питање.

- Они немају интереса да ово питање остаје неријешено гдје утицај имају и Русија и Кина и све оно што не одговара западним интересима, а да почне рјешавање глобалних односа у вези са ратом у Украјини - указује Миливојевић.

Оцјењује да су западне дипломате на састанку са Вучићем са вербалних притисака и мјера суочили српску страну и са неким конкретним могућим мјерама. Миливојевић каже да те могуће притиске види у економској сфери, у заустављању процеса евроинтеграција и у некој политичкој сфери.

Прије десет дана почеле су дипломатске активности о питању Косова и Метохије доласком специјалног савјетника Стејт департмента Дерека Шолеа у Приштину и Београд. О истој теми разговори су вођени и са специјалним изаслаником Уједињеног краљевства Стјуартом Пичом. Круг консултација завршен је посјетом дипломатске петорке.