latinica  ћирилица
23/01/2023 |  07:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Лула: Болсонарове власти починиле геноцид над народом Јаномами у Амазону

Нови бразилски предсједник Луиз Игнасио Лула да Силва оптужио је администрацију бившег предсједника Жаира Болсонара да је починила геноцид против народа Јаномами у Амазону.
Луиз Игнасио Лула да Силва (Фото: EPA-EFE/Andre Borges) -
Луиз Игнасио Лула да Силва (Фото: EPA-EFE/Andre Borges)

Лула је посјетио амазонску државу Рораима како би осудио тежак положај Јаномамија, чија су заштићена земљишта угрожена због занемаривања власти и експанзије илегалног рударства, пренио је Гардијан.

- Оно што сам видио у Рораими, а јаче је од само хуманитарне кризе, то је геноцид. Видио сам злочин с предумишљајем против Јаномамија, који је починила влада која није марила за патњу бразилског народа - навео је Лула на Твитеру.

Министар правде Флавио Дино рекао је да ће наложити полицији истрагу поводом навода да су над Јаномами народом почињени злочини, укључујући и геноцид.

Британски лист наводи да су се ужасавајуће фотографије изнемогле дјеце и одраслих из Јаномамија појавиле уочи Лулиног путовања, откривајући размјере здравствене кризе са којом се суочава око 30.000 старосједилачких становника ове територије.

- Фотографије су ме уздрмале јер је немогуће разумјети како држава као што је Бразил може да занемари наше старосједиоце до те мјере - рекао је Лула новинарима у граду Боа Виста.

Лула, који је преузео функцију 1. јануара, окривио је претходника да је занемаривао старосједилачке заједнице и да је охрабривао хиљаде рудара да преплаве енклаву Јаномами величине Португала.

- Осим занемаривања прошле власти, главни узрок овог геноцида је инвазија 20.000 илегалних рудара, чије је присуство охрабривао бивши предсједник. Рудари су отровали ријеке живом, изазивајући разарање и смрт. Више неће бити геноцида - навео је Лула.