latinica  ћирилица
23/01/2023 |  08:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Филму "На западу ништа ново" 14 номинација за БАФТА награду (ВИДЕО)

Британска академија за филм и телевизију саопштила је номиноване за своје годишње БАФТА награде које ће бити додијељење на свечаности 19. фебруара у Лондону, међу којима воде филмови "На западу ништа ново" са 14 и "Духови острва" са 10 номинација.
БАФТА награда (Фото:  EPA-EFE/WILL OLIVER) -
БАФТА награда (Фото: EPA-EFE/WILL OLIVER)

У конкуренцији за најбољи филм, поред њемачког остварења "На западу ништа ново" и "Духова острва", су "Елвис", "Све у исто вријеме" и "Тар".

Награду БАФТА за главну глумицу могу добити Ана де Армас за "Плавушу", Кејт Бланчет за "Тар", Виола Дејвис за "Ратницу", Данијел Дедвајлер у "Тил", Ема Томпсон у "Срећно ти било, Лео Гранде" и Мишел Јео у "Све у исто вријеме".

У конкуренцији за најбољег глумца су Остин Батлер у "Елвису", Брендан Фрејзер у "Киту", Колин Фарел у "Духовима острва", Дарил Мекормак у "Срећно ти било, Лео Гранде", Пол Мескал у "Афтерсун" и Бил Наји у "Живјети".

Награду БАФТА за најбољег редитеља могу добити Едвард Бергер за "На западу ништа ново", Мартин Мекдона за "Духпове острва", Парк Чан Вук за "Одлуку о одласку", Данијел Кван и Данијел Шајнерт за "Све у усто вријеме", Тод Филд за "Тар" и Ђина Принс Битвуд за "Ратницу".

Међу осталим категоријама су, најбољи сценарио за коју су номиновани Мекдона за "Духове острва", Кван и Шајнерт за "Све у исто вријеме", Тони Кушнер и Стивен Спилберг за "Фабелманове", Филд за "Тар" и Рубен Остлунд за "Троугоа туге".

За Филм који није на енглеском језику номиновани су "На западу ништа ново", "Аргентина, 1985", "Корсет", "Одлука о одласку" и "Тиха дјевојка".

Церемонију 19. фебруара у Ројал фестивал холу у Лондону водиће британски глумац Ричард И Грант.