latinica  ћирилица
23/01/2023 |  09:29 ⇒ 09:29 | Аутор: СРНА

Гујон: Покренуто 9.000 предмета за остваривање имовинских права у ФБиХ

Канцеларији за пружање информација и бесплатне правне помоћи Србима који посједују имовину у Федерацији БиХ до сада се јавило 9.000 људи, а покренуто је исто толико предмета за остваривање имовинских права којима је обухваћена укупна површина од око 57.000 хектара, изјавио је директор Управе за дијаспору Арно Гујон.
Арно Гујон - Фото: СРНА
Арно ГујонФото: СРНА

Гујон је подсјетио да је у ФБиХ до 1991. године живјело 541.000 Срба, док их је данас око 56.000.

- Право на имовину има око 400.000 расељених и избеглих, али, због усклађивања земљишних књига и катастра које се спроводи у ФБиХ, постоји ризик да то право изгубе. Због тога смо пре нешто више од годину дана покренули кампању информисања Срба протераних из ФБиХ о њиховим имовинским правима и то је дуг процес - навео је Гујон за Вечерње новости.

Подсјећајући да је положај Срба у земљама региона различит од државе до државе и да није исто бити Србин у Љубљани и Гламочу, Гујон је рекао да Управа прати сваку земљу засебно и има списак неријешених питања која су важна за српски народ.

- Оно што је заједничко је да је српски народ аутохтон у свим земљама региона, да ту живи од давнина - нагласио је Гујон.

Он је напоменуо да је неријешено и питање зашто Срби немају статус националне мањине или одређена права за разлику од њихових сународника који то имају у Србији иако су мање бројни, као и зашто је ћирилица потиснута.