latinica  ћирилица
23/01/2023 |  14:26 ⇒ 14:26 | Аутор: РТРС

ЖРС: Договорен превоз 400.000 тона угља

У Добоју је данас одржан састанак чланова управа компанија "Жељезница Републике Српске" (ЖРС), "Жељезница Федерације БиХ", "Србија карго" и руководства "Електропривреде Србије" на коме је усаглашен нацрт будућег споразума на превозу 400.000 тона угља током 2023. године из хрватске Луке Плоче за Србију, кроз Републику Српску и Федерацију БиХ.
Добој - састанак жељезница - Фото: РТРС
Добој - састанак жељезницаФото: РТРС

На данашњем састанку разговарано је и о усклађивању свих елемената будућег споразума, као и договор на испуњавању неопходних предуслова и обавеза будућих потписника за почетак реализације превоза нових количина угља из Луке Плоче за "Електропривреду Србије", саопштено је из ЖРС-а.

- Дефинисање предуслова за почетак реализације превоза нових 400.000 тона угља у 2023. години из Луке Плоче /Хрватска/ за Србију кроз Републику Српску и ФБиХ, подразумијева прецизно дефинисање обавеза будућих потписника споразума, начин отпреме и динамику превоза - истичу из ЖРС-а.

Будући споразум и реализација превоза угља из Хрватске за Србију кроз Републику Српску и Федерацију БиХ окарактерисан је као још један од високо приоритетаних циљева у оквиру настојања за проширивање и развој регионалне сарадње, са намјером активног учешћа жељезничких предузећа у стабилизацији енергетске ситуације у региону и наставку неометаног и континуираног рада електрана у окружењу.