latinica  ћирилица
23/01/2023 |  14:39 ⇒ 16:36 | Аутор: РТРС

Економско-социјални савјет: O износу најниже плате одлучиће Влада Српске

У Бањалуци је данас одржана ванредна сједница Економско-социјалног савјета Републике Српске у оквиру које су социјални партнери преговарали о висини износа најниже плате за 2023. годину.
Сједница Економско-социјалног савјета Српске - Фото: РТРС
Сједница Економско-социјалног савјета СрпскеФото: РТРС

Након једноипочасовне расправе, чланови Савјета су се усагласили да је неопходно повећати најнижу плату, али нису утврдили заједнички приједлог одлуке, те ће Влада Републике Српске у складу са законом самостално одлучивати о висини износа најниже плате за 2023. годину.

У оквиру сједнице је разматран и захтјев испред ЈУ "Агенција за мирно рјешавање радних спорова" за именовање миритеља и арбитара, након чега су усвојени сви неоходни акти неопходни за расписивање јавног конкурса за избор и именовање нових миритеља и арбитара за мирно рјешавање индивидуалних и колективнох радних спорова у Републици Српској.

Сједници је предсједавао в.д. министра рада и борачко-инвалидске заштите, Синиша Каран, а присуствовали су министарка финансија, Зора Видовић и челници репрезентативних послодаваца и синдиката - наведено је у саопштењу Економско-социјалног савјета.