latinica  ћирилица
23/01/2023 |  14:46 ⇒ 14:46 | Аутор: СРНА

Сијарто: Нећемо подржати мјере које ограничавају енергетску сарадњу

Мађарска неће подржати било какве санкције које ограничавају енергетску сарадњу са Русијом, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
Петер Сијарто - Фото: РТРС
Петер СијартоФото: РТРС

Он је нагласио да без нуклеарне електране Пакс неће бити могуће да се осигурају тренутне залихе енергије за Мађарску, јер ће без изградње нових јединица снабдијевања бити немогуће гарантовати безбједност испоруке енергије у наредним деценијама.

- Стога мислим да је прилично очигледно да Мађарска неће подржати било какве санкције које би на било који начин ограничиле сарадњу са Русијом на пољу нуклеарне енергије - рекао је Сијарто.

Сијарто је подсјетио да Мађарска користи нуклеарну енергију из Пакса већ 40 година и да је уговор са руском компанијом "Росатом" у вези са изградњом нових јединица потписан прије девет година.

Шеф мађарске дипломатије напоменуо је да је Савјет ЕУ за спољне послове само уопштено разговарао о новим санкцијама Русији.

- Што се тиче конкретних санкција у пољу нуклеарне енергије, за сада нисмо видјели било какве конкретне приједлоге - писане или вербалне. Већ дуго се воде те опште дискусије да треба увести санкције `Росатому` и за сарадњу са Русијом у сфери нуклеарне енергије - навео је Сијарто.

ЕУ је суочена са огромном енергетском кризом и покушава да напуни резерве гаса након што су Русији уведена санкције због руске специјалне војне операције у Украјини која је почела 24. фебруара.

Украјинска криза и санкције Русији довеле су до ометања ланаца испоруке и наглог раста цијена енергије у свијету.