latinica  ћирилица
23/01/2023 |  16:30 ⇒ 17:30 | Аутор: РТРС

Без договора о најнижој плати; Приједлози социјалних партнера разликују се у више од стотину марака (ВИДЕО)

Без договора о најнижој плати на ванредној сједници Економско - социјалног савјета.
Сједница Економско-социјалног савјета Српске - Фото: РТРС
Сједница Економско-социјалног савјета СрпскеФото: РТРС

Приједлози социјалних партнера разликују се у више од стотину марака. Одлука је на Влади Републике Српске.

Савез синдиката не одустаје од свог захтјева – најнижа плата мора бити 800 марака. Ни послодаваци нису попустили, и даље траже да најнижи износ примања буде 673 марке.

- Нисмо могли постићи договор, јер Унија послодаваца то не жели. Сматра да је 23 марке довољно радничкој класи. Они кажу да имају Индијце, Пакистанце, који ће доћи да раде у њихове фабрике - истиче Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

- Ми смо имали јавно изнесене приједлоге са образложењима. Било је помака, али обје стране су остале при своме - каже Дејан Мијић, потпредсједник Уније послодаваца Републике Српске.

Из Економско - социјалног савјета наглашено је да није утврђен заједнички приједлог одлуке да је у ово инфлаторно вријеме неопходно повећати износ најниже плате: "Влада Републике Српске ће у складу за законом, самостално одлучивати о висини најниже плате за 2023. годину."

О свему ће се одлучивати на наредној сједници Владе у четвртак. Уколико се донесе одлука о повећању најниже плате биће то друго повећање од маја прошле године, када је повећана са 590 на 650 марака.