latinica  ћирилица
23/01/2023 |  16:53 ⇒ 16:55 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Марфи квалификације и закључке извео пристрасно и на бази замјене теза

Члан Предсједништва СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је да, нажалост, не изненађује чињеница да је амерички амбасадор Мајкл Марфи квалификације и закључке о стању у БиХ извео на пристрасан начин, на бази замјене теза и погрешних интерпретација догађаја са политичке сцене у БиХ.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

Бурсаћева је за Срну оцијенила да покушаји декомпозиције уставне структуре неправним и недемократским средствима, по жељама једне стране у БиХ за којима су посезали разни странци у овј земљи, представљају стварне нападе на БиХ и подривање институција у БиХ, те да су као такви заслуживали и заслужују реакције у реторичким и у другим правно дозвољеним и демократским облицима дјеловања.

Реагујући на Марфијеве оптужбе "да од предсједника Српске Милорада Додика и његових савезника долази страшна запаљива реторика и напади на државу", Бурсаћева је нагласила да је неприкладно у исту раван доводити стварне проблеме и реторичке реакције, узроке и посљедице.

- Уколико под распадом земље и насиљем амерички амбасадор подразумијева управо разградњу и непоштовање Устава и Дејтонског мировног споразума, за поздравити ће бити примјерен дипломатски ангажман у смислу подстицања активности у правцу њихових очувања, јер све друге активности су се показале као контрапродуктивне за разумијевање и побољшање амбијента у БиХ - рекла је Бурсаћева.

Она је истакла да насиље и прича о њему долази као опција искључиво из Федерације БиХ. "Знајући да америчког амбасадора јако поштују кругови који управо у задње вријеме пречесто употребљавају ову ријеч, корисно би било да свој ауторитет искористи на добар начин и скрене пажњу тамошњим актерима да се суздрже од мисли и јавно изговорених ријечи на ту тему", закључила је Бурсаћева.

Амерички амбасадор Мајкл Марфи рекао је да од предсједника Српске Милорада Додика и његових савезника долази "страшна запаљива реторика, напади на државу, настојања да се подрива БиХ и њене институције, територијални интегритет".

- Нећемо стајати по страни и мирно посматрати, нити допустити распад или насиље у овој земљи - рекао је Марфи за Српскаинфо и додао да је одлука о одликовању руског предсједника Владимира Путина срамота.